„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Slujbe arhiereşti în Protopopiatul Bârlad
În Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi” din municipiul Bârlad a fost oficiată duminică, 20 ianuarie 2019, Sfânta Liturghie de către Preasfinţitul Părinte Ignatie. La final, s-a organizat o colectă pentru tânărul olimpic Rareş Nicolae Diaconu, diagnosticat cu cancer osos.
Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârşit în Duminica a 29-a după Rusalii Sfânta Liturghie în Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi” din municipiul Bârlad. Ierarhul a răspuns invitaţiei preotului paroh Laurenţiu Cozma şi preotului slujitor Sorinel Vârlan de a înălţa rugăciuni în acest sfânt locaş. Din soborul preoţilor a făcut parte şi părintele protopop Vasile Lăiu, protopop al Protopopiatului Bârlad. În cadrul Sfintei Liturghii, la momentul rânduit, ierarhul l-a hirotonit diacon pe tânărul teolog Rareş Bădărău. În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, Părintele Episcop Ignatie a explicat, pornind de la Evanghelia vindecării celor zece leproşi, modul în care trebuie să ne raportăm la recunoştinţă: „Hristos, când a întrebat unde sunt ceilalţi care s-au vindecat, nu se încadrează în tipologia celui care cerşeşte recunoştinţă. Cuvântul acesta: «nu au fost zece care s-au vindecat, ceilalţi unde sunt?» nu se adresează celor care fac binele, ci celor care beneficiază de bunătatea celor din jurul lor. A cerşi recunoştinţa trădează foarte multă mândrie. Faci o faptă bună pentru că vrei să fii lăudat, să îţi hrăneşti orgoliul, nu te gândeşti la celălalt. Când faci o faptă bună, din punct de vedere duhovnicesc, pe tine te ajuţi! Cel de lângă tine îţi dă ocazia să îţi manifeşti dragostea. Îţi dă o şansă să fii om bun”. La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa a făcut un apel către toţi cei prezenţi, precum şi către familiile lor, pentru a contribui la strângerea sumei de bani necesară pentru operaţia tânărului Rareş Nicolae Diaconu, elev de excepţie al Liceului Teoretic „Emil Racoviţă” din Vaslui, diagnosticat cu cancer osos, osteosarcom, formă galopantă. Amintim că Episcopia Huşilor, precum şi numeroase persoane şi instituţii publice sau private s-au arătat solidari cu acest caz, Părintele Episcop Ignatie insistând că „prin rugăciune şi acţiune concretă putem să îi fim alături”.
În ziua de pomenire a Sfântului Antonie cel Mare, joi, 17 ianuarie, Episcopul Huşilor a oficiat slujba Privegherii de noapte şi Sfânta Liturghie la Mănăstirea Alexandru Vlahuţă din judeţul Vaslui. Cu acest prilej, ierarhul a sfinţit Paraclisul cu hramurile „Sfântul Ierarh Spiridon” şi „Sfântul Cuvios Ioan Hozevitul” din cadrul complexului mănăstiresc. Din soborul slujitorilor a făcut parte şi protosinghelul Zaharia Curteanu, stareţul Mănăstirii Alexandru Vlahuţă. Răspunsurile la strană au fost oferite de Grupul psaltic „Macarie Ieromonahul” din Suceava. În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, PS Ignatie a vorbit despre moştenirea spirituală lăsată de Sfântul Antonie cel Mare, arătând actualitatea îndemnurilor pe care le-a lăsat marele cuvios. Joi, 17 ianuarie 2019, Preasfinţitul Părinte Ignatie a vizitat 14 parohii din Protopopiatul Bârlad: Alexandru Vlahuţă, Băcani, Perieni I, Perieni II, Rădăeşti, Hălăreşti, Ghergheşti, Voineşti, Corodeşti, Bogeşti, Măscurei, Crâng, Ciocani şi Mireni-Chilieni.