„După plecarea magilor, iată îngerul Domnului se arătă în vis lui Iosif, zicând: Scoală-te, ia Pruncul şi pe Mama Sa, fugi în Egipt şi stai acolo până ce-ţi voi spune, fiindcă Irod va căuta Pruncul ca
Slujire arhierească şi eveniment cultural în Parohia Ţibeni, Suceava
În Duminica a 5-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a slujit Sfânta Liturghie în Parohia Ţibeni, Suceava.
Întâmpinat de credincioşi şi de copii cu flori, pâine şi sare, după obiceiul din Bucovina, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a oficiat Sfânta Liturghie în biserica satului, împreună cu soborul de preoţi şi diaconi. Printre invitaţii de onoare prezenţi la eveniment s-au numărat oficialităţi locale şi oaspeţi veniţi din Kalasno (Ungaria) - Vorosi V. David, consulul Ungariei, Laszlo Janos - primarul judeţului Tolna, precum şi Ştefan Cramarciuc - primarul comunei Satu Mare.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Macarie Ieromonahul“ din Suceava.
„Sfânta Scriptură ne spune că diavolul este tatăl minciunii şi tot din Cartea Sfântă aflăm că el, luând chip de şarpe în Rai, i-a înşelat pe Eva şi pe Adam. Din toţi pomii aveau voie să mănânce, numai dintr-unul nu. Diavolul i-a făcut pe protopărinţii noştri să încalce porunca lui Dumnezeu, spunându-le cuvinte ademenitoare, anume că vor fi ca Dumnezeu dacă vor gusta din pomul oprit. S-a întâmplat aşa cum ştim, iar strămoşii noştri au fost alungaţi din Rai, nu ca pedeapsă, ci pentru a nu exista posibilitatea ca cei doi să păcătuiască mai mult, mâncând şi din pomul vieţii. De atunci diavolul, care a căzut din cer împreună cu ceata lui, face în exclusivitate rău“, a spus ierarhul în cuvântul de învăţătură.
După Sfânta Liturghie a avut loc lansarea monografiei satului, intitulată „Ţibeni - popasuri în timp“.
Volumul prezintă istoricul localităţii, precum şi legăturile existente între secuii care au trăit în aceste locuri şi sătenii români localnici. La eveniment au fost prezenţi numeroşi oameni de cultură din Ungaria. Ziua a marcat şi înfrăţirea oficială dintre Kalasno şi Ţibeni, eveniment trăit de întreaga comunitate a satului, precum şi de invitaţii străini din Ungaria.
Părintele paroh Valentin Puşcaşu, autorul monografiei, a primit rangul de iconom stavrofor.
Biserica „Naşterea Maicii Domnului“ din Ţibeni este singurul locaş ortodox din localitate şi se află situată în centrul satului. Este o construcţie de cărămidă care datează din 1894, fiind iniţial biserică romano-catolică. Ea a fost cedată cultului ortodox din Ţibeni după ce populaţia de secui a plecat din ţară.
În prezent, complexul parohial a fost completat cu o casă de prăznuire, o casă parohială şi un muzeu.