„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Slujbe arhiereşti în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei
În Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi, IPS Părinte Pimen a oficiat Sfânta Liturghie în Parohia Ilişeşti, Protopopiatul Suceava 2, iar PS Ignatie a slujit în Biserica „Sfânta Parascheva" din Vaslui. Tot duminică, Preasfinţitul Părinte Ioan Casian din Canada a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Huşi.
Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a oficiat duminică, 11 februarie 2018, Sfânta Liturghie în Parohia Ilişeşti, Protopopiatul Suceava 2, judeţul Suceava. Momentul de rugăciune a fost prilejuit de debutul lucrărilor de restaurare la biserica monument-istoric a satului. La primele ore ale dimineţii, ierarhul a fost întâmpinat în faţa bisericii parohiale de numeroşi credincioşi de toate vârstele îmbrăcaţi în portul popular. Slujba s-a săvârşit în Biserica „Acoperământul Maicii Domnului" a parohiei, sfinţită pe 31 august 2014, de către IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, şi de către IPS Pimen. Părintele Daniel Nichitean, preot slujitor la biserica Parohiei Ilişeşti, a primit rangul de iconom stavrofor. Un grup de copii din localitatea Moldoviţa a încheiat ziua liturgică cu un buchet de cântări bisericeşti. Părintele paroh Dănuţ Popovici a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen pentru că a poposit în Parohia Ilişeşti şi a amintit de multiplele realizări din ultimii 15 ani în plan pastoral-misionar şi administrativ.
Slujbă arhierească la Biserica „Sfânta Parascheva" din Vaslui
În Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi, a treia din perioada Triodului, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva" din municipiul Vaslui. După citirea Sfintei Evanghelii, ierarhul a rostit un cuprinzător cuvânt de învăţătură în care a menţionat că „Biserica ne aduce aminte de faptul că noi, oamenii, nu suntem veşnici pe acest pământ". „Va veni momentul când toţi ne vom întâlni cu Dumnezeu - Omul Iisus Hristos, care ne va judeca pe fiecare dintre noi în funcţie de faptele pe care noi le-am făcut. Duminica de astăzi (n.r. duminică, 11 februarie) este una foarte actuală, pentru că sunt foarte mulţi oameni care nu mai cred în faptul că Dumnezeu este şi Judecătorul nostru. Sunt oameni care nu mai cred că va veni şi un moment când toţi ne vom întâlni în faţa lui Dumnezeu, care ştie inima fiecăruia dintre noi, descoperindu-ne unul pe celălalt exact aşa cum suntem", a explicat ierarhul de la Huşi. La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa a oficiat Taina Sfântului Botez pentru pruncul Vladimir, fiul preotului Bogdan Apostu de la Parohia Dăneşti. Naşul de botez a fost părintele Ionel Darie, paroh al Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva" din Vaslui. Tot duminică, PS Ignatie a efectuat vizite pastorale în Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" din Vaslui şi în Parohia Moara Grecilor - Cartierul Nou.
PS Ioan Casian: „Rugăciunea este o convorbire a omului cu Dumnezeu"
Preasfinţitului Părinte Ioan Casian, Episcopul Ortodox Român al Canadei, a oficiat duminică, 11 februarie, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Episcopală din Huşi. Cu acest prilej, ierarhul a ţinut un ziditor cuvânt de învăţătură, vorbind credincioşilor despre semnificaţiile perioadei Triodului, care cuprinde cele patru duminici pregătitoare (în care fiecare are o temă proprie, care se reflectă în lecturile din Sfânta Scriptură), Postul Mare şi Săptămâna Patimilor. În acest sens, Preasfinţia Sa a arătat valoarea rugăciunii în parcurgerea acestei perioade, precum şi importanţa acesteia în viaţa creştinilor: „Rugăciunea este o convorbire a omului cu Dumnezeu. Perioada Postului Mare stă sub semnul rugăciunii, al efortului duhovnicesc al ascezei primirii cuvântului lui Dumnezeu în viaţa noastră, precum şi al rodirii acestuia în ceea ce împlinim în viaţa de zi cu zi". În timpul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Ioan Casian a hirotonit în treapta de diacon pe tânărul teolog Cătălin Corogeanu, explicând pe larg importanţa chemării şi a vocaţiei pentru slujirea sacerdotală.