„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Slujiri arhiereşti în Bucovina
În Duminica a XXVI-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a slujit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei „Sfântul Gheorghe“ din localitatea Costâna (foto dreapta), Protopopiatul Suceava I. La slujba arhierească au participat şi credincioşi veniţi din alte parohii. Răspunsurile liturgice au fost date de corul satului, format în principal din copii şi adolescenţi.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a subliniat că sufletul are nevoie de hrană duhovnicească - rugăciune, fapte bune, harul Sfântului Duh: „Hrana sufletului este rugăciunea, faptele cele bune şi, în mod special, împărtăşirea cu harul Preasfântului Duh, pe care îl primim prin mijlocirea Sfintelor Taine. De aceea, trebuie să venim cât mai des la biserică în zilele de duminici şi în sărbători, ca să ne hrănim duhovniceşte“.
La finalul Sfintei Liturghii, s-a făcut o rugăciune de mulţumire şi s-au împărţit daruri copiilor care au venit la biserică. Pentru osârdia cu care părintele paroh Ioan Medrihan se implică în viaţa comunităţii pe care o păstoreşte, IPS Părinte Pimen i-a acordat acestuia gradul de iconom stavrofor.
Satul Costâna aparţine de comuna Todireşti şi se află la 7 km de municipiul Suceava. În localitate se găsesc două biserici ortodoxe. Biserica cu hramul „Sfântul Gheorghe“ este cea mai veche; aflată în partea sudică a comunităţii, datează din anul 1811, având drept ctitori doi fraţi mireni. Interiorul locaşului de cult este împodobit cu scene din Sfânta Scriptură şi câteva icoane ale sfinţilor, lucrate în mărime naturală. Se preconizează că în perioada următoare să înceapă atât lucrări de refacere a picturii interioare, cât şi de restaurare a acestei biserici. Ansamblul parohiei mai cuprinde cimitirul sătesc, casa de prăznuire şi anexele gospodăreşti.
Slujire arhierească şi în localitatea Sfântu Ilie
Sâmbătă, 21 noiembrie, IPS Părinte Pimen s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia „Sfântul Ilie“ - Vechi (foto stânga), aflată în imediata apropiere a municipiului Suceava. Locaşul de cult, care a dat şi numele localităţii, a fost neîncăpător pentru numărul mare de închinători veniţi la slujbă, cei mai mulţi purtând cu mândrie costumul naţional din această zonă a ţării. În cadrul Sfintei Liturghii a fost oficiată şi o hirotonie în preot. După cuvântul de învăţătură al Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen, s-au împărţit diplome de vrednicie celor care au ajutat în mod constant biserica.
Satul Sfântu Ilie s-a dezvoltat de-a lungul timpului în jurul Mănăstirii „Sfântul Ilie“ ctitorie voievodală a Binecredinciosului Ştefan cel Mare şi Sfânt. Construcţia propriu-zisă a aşezământului monahal a durat de la 1 mai 1488 până la 15 octombrie 1488; practic, mănăstirea a fost înălţată în cinci luni şi 14 zile. În a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, aici a funcţionat o şcoală clericală. După anul 1783, mănăstirea devine biserică parohială. Turnul clopotniţei, troiţa ridicată în memoria celor care s-au jertfit pentru ţară, dar şi biserica nouă înălţată alături întregesc profilul arhitectural al ctitoriei domneşti din Sfântu Ilie.