„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
„Stăniţa, simbol al etnografiei poporului român”
În contextul Zilelor Comunei Stăniţa, în proximitatea Muzeului etnografic „Casa Vlădicăi”, joi, 19 iulie 2018, s-a desfăşurat cea de-a doua ediţie a concursului cultural-catehetic „Stăniţa, simbol al etnografiei poporului român”. La eveniment au participat copii din peste 20 de parohii ce aparţin de Protopopiatul Roman.
În jur de 600 de copii din 20 de parohii ale Protopopiatului Roman s-au implicat în concursul cultural-catehetic „Stăniţa, simbol al etnografiei poporului român”. Potrivit site-ului Eparhiei Romanului şi Bacăului, joi, 19 iulie 2018, s-a desfăşurat cea de-a doua ediţie a competiţiei la Muzeul etnografic „Casa Vlădicăi”, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului. Aceasta a încununat efortul pe care tinerii l-au depus în cadrul şcolilor de vară desfăşurate în prima pare a lunii iulie 2018 în parohii.
Evenimentul s-a dorit a fi un bun prilej de a promova valorile care dau identitate românităţii. Părintele Valentin Băltoi, consilier cultural al Eparhiei Romanului şi Bacăului, a vorbit despre importanţa conservării şi promovării valorilor patrimoniale cultural-religioase româneşti. Apoi, responsabilii celor trei secţiuni de concurs au adresat copiilor câte un scurt cuvânt în care au vorbit despre costumul popular, despre toacă şi despre steagul şcolii de vară. Au urmat apoi, în trei locaţii diferite, efectuarea probelor de concurs în faţa celor trei comisii desemnate de organizatori. După deliberarea juriului, au fost desemnaţi câştigătorii, în faţa ierarhului şi a oficialităţilor centrale şi locale prezente.
Totodată, cu acest prilej, a fost premiată şi excelenţa în educaţie, şefii de promoţie de la liceele şi colegiile romaşcane primind diplome şi binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Ioachim. Ierarhul a dialogat cu tinerii şi a citit o rugăciune de binecuvântare a celor 200 de elevi prezenţi, felicitându-l pe părintele Dragoş Munteanu, protopop de Roman, pentru activitate şi pe toţi preoţii din protopopiat implicaţi. La rândul său, părintele protopop Dragoş Munteanu a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, oaspeţilor şi oficialităţilor prezente, precum şi tuturor celor care au sprijinit şi susţinut această iniţiativă.
Elevii de la Şcoala „Mihai Eminescu” din Roman, coordonaţi de cadrele didactice, au prezentat piesa de teatru „Prostia omenească”, iar Ansamblul Dragomireşti, din localitatea Cotu Vameş, a încântat auditoriul cu câteva dansuri populare. La final, toţi cei prezenţi au participat la un tur ghidat în muzeu. Pentru copiii prezenţi au fost oferite 450 de pachete cu hrană şi apă. De asemenea, a fost oferită o agapă la casa de prăznuire a Parohiei Stăniţa. Transportul copiilor la Casa Vlădicăi a fost efectuat cu mijloace de transport ale Agenţiei „Meteora Tour” a Eparhiei Romanului şi Bacăului. Concursul cultural-catehetic „Stăniţa, simbol al etnografiei poporului român” face parte din programul cadru al proiectelor pe care Protopopiatul Roman le-a dedicat copiilor în Anul Centenar pentru promovarea valorilor patrimoniale cultural-religioase.