„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
„Sufletele noastre se sfinţesc prin Biserica lui Dumnezeu“
Biserica „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare“, de lângă Unitatea de Aviaţie Bacău, a fost sfinţită sâmbătă, 2 iulie 2016, de IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim. Piatra de temelie a locaşului de închinăciune a fost pusă în urmă cu un deceniu.
Credincioşii din Bacău au participat în număr mare la sfinţirea Bisericii „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare“, de lângă Unitatea de Aviaţie Bacău, oficiată de IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului. Cu acest prilej, a fost binecuvântat şi monumentul aviatorilor ridicat în curtea locaşului de rugăciune, închinat memoriei celor 15 eroi căzuţi pe timp de pace. În cuvântul său, chiriarhul locului a îndemnat credincioşii să-şi sfinţească viaţa prin smerenie şi ascultare. „Se cuvine să dăm slavă lui Dumnezeu pentru această zi măreaţă. Aceasta este prilej de bucurie şi de mulţumire adusă lui Dumnezeu, pentru împlinirea pe care a făcut-o prin noi, pentru faptul că această casă Tatăl a zidit-o, Fiul a înnoit-o, Duhul Sfânt a luminat-o şi a sfinţit sufletele noastre. Sufletele noastre se sfinţesc prin Biserica lui Dumnezeu, întru ascultare deplină şi bineînţeles în comuniune euharistică, în comuniune de rugăciune şi de persoane. Această Biserică a devenit un chivot şi o poartă a cerului. Nu sunt două Biserici, ci una a cărui pridvor este aici pe pământ, dar conţinutul ei, naosul ei, întâlnirea cu Cel care este Capul Bisericii este dincolo. Veniţi aici ca să vă rugaţi în duhul voievodului care a ridicat atâtea locaşuri sfinte şi pe care noi îl avem ca model rugător în ceruri şi ca cel care conduce sufletele noastre către împărăţia lui Dumnezeu“, a spus Arhipăstorul Eparhiei Romanului şi Bacăului. La finalul Sfintei Liturghii au fost oferite plachete ctitorilor, în semn de preţuire şi recunoştinţă pentru ajutorul oferit în edificarea sfântului locaş. După cum a menţionat pr. Daniel-Ionel Marari, de la Biroul de catehizare al Eparhiei Romanului şi Bacăului, lucrările de construcţie a bisericii aviatorilor din Bacău au început în anul 2006, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie, sub coordonarea preotului Ioan Roncea, capelan în cadrul Unităţii de Aviaţie Bacău. La realizarea acestui edificiu ecleziastic şi-au adus contribuţia cadrele militare ale unităţii, autorităţile locale şi credincioşii băcăuani, ce au dorit să-şi înscrie numele în rândul ctitorilor fondatori.