„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Prindeți curaj și ridicați capetele voastre, pentru că răscumpărarea voastră se apropie. Apoi le-a spus o pildă: Vedeți smochinul și toți copacii: când înfrunzesc aceșt
Tabără de creaţie în Parohia Dumbrava Roşie
Parohia „Înălţarea Sfintei Cruci“ din Dumbrava Roşie, în colaborare cu Palatul Copiilor din Piatra Neamţ, a organizat, în perioada 27 iunie - 10 iulie, cea de-a VI-a ediţie a Taberei de creaţie „Bizantion“. În acest an, activităţile taberei s-au desfăşurat pe parcursul a două săptămâni.
Activităţile au avut ca loc principal de desfăşurare curtea bisericii. În „Amintiri din copilărie“ biserica era locul în care copiii veneau să înveţe; aşadar, în spaţiul românesc, educaţia a pornit din curtea bisericii. În prezent, Biserica încearcă să le arate tinerelor generaţii că nu se adresează doar oamenilor maturi, ci şi lor, celor ce încă au ca principală activitate joaca. Tabăra a fost una de zi, participanţii beneficiind de o masă caldă la prânz din partea parohiei. Activităţile şi participanţii au fost mereu alţii, în fiecare săptămână, astfel că prima săptămână a fost dedicată picturii de icoane pe lemn, sub atenta îndrumare a doamnei profesor Cristina Spânache Petrariu şi a părintelui paroh Constantin Lungu. Participanţii, în număr de 32, aveau deja o anumită pregătire în domeniu, ei frecventând şi cursuri de pictură în cadrul Cercului de Pictură de la Palatul Copiilor din Piatra Neamţ. Cum însă munca trebuie alternată cu timp de recreere, aceştia nu doar au pictat. Astfel, în data de 29 iunie, cu ocazia sărbătorii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, au pornit într-o excursie la Mănăstirea Neamţ, la Schitul Vovidenia, la Muzeul „Visarion Puiu“, dar şi la Casa „Mihail Sadoveanu“.
Dacă prima săptămână a fost dedicată creaţiei, a doua săptămână a avut ca temă joaca şi copilăria. În curtea bisericii s-au închegat astfel jocurile copilăriei, ca o alternativă sănătoasă la jocurile oferite de noile tehnologii, având în centru copilul şi prietenii lui din viaţa reală. Participanţii au fost de data aceasta în număr de 33, trei dintre ei participând şi la activităţile din săptămâna precedentă. În fiecare zi, copiii au vizionat şi câte un film, atunci când căldura, escaladările, crossul, cursele cu biciclete, tirul cu arcul sau celelalte jocuri inventate ad-hoc i-au obosit peste măsură.
„Aceste activităţi au avut ca scop dezvoltarea abilităţilor de relaţionare, de comunicare prin intermediul jocului, de dezvoltare a creativităţii şi în acelaşi timp a adaptabilităţii, căci în acest interval temporal nu s-au creat doar icoane, nu s-au inventat doar jocuri, ci s-au legat şi prietenii, căci, aşa cum găsim scris de către arhimandritul Sofronie în cartea «Cuviosul Siluan Athonitul. Harul lui Dumnezeu veseleşte inimile copiilor», Ortodoxia înseamnă trăire, iar copiii sunt chemaţi să trăiască aproape de Biserică şi de valorile acesteia pe principiul Nihil Sine Deo. Călăuzirea copiilor către Dumnezeu este lucrarea Harului“, a declarat părintele paroh Constantin Lungu, unul dintre organizatorii taberei.
Vineri, copiii au fost spovediţi, pentru ca la slujba de duminică să poată fi împărtăşiţi. Astfel lucrarea începută de oameni şi continuată cu ajutorul lui Dumnezeu a atins punctul culminant prin unirea în Sfânta Euharistie (Sfânta Împărtăşanie). Închiderea oficială a taberei a avut loc duminică după-amiază cu un spectacol de teatru de păpuşi, toţi copiii participanţi primind diplome şi medalii.