„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Tabără de creaţie în Parohia Filioara
În perioada 26 iulie-6 august a.c., la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Parohia Filioara, Protopopiatul Târgu Neamţ, are loc, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, cea de-a XIV-a ediţie a Taberei de creaţie „Dăruind vei dobândi“ .
Despre programul taberei ce se desfăşoară în aceste zile la Parohia Filioara ne-a oferit mai multe detalii Andrei Irina, coordonator al taberei şi masterand al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi: „Tabăra de la Filioara a adunat în acest an, pe lângă cei 20 de formatori din cadrul universităţilor ieşene, aproape 100 de tineri din împrejurimile Agapiei, a comunelor limitrofe şi din oraşul Târgu Neamţ. Programul începe în fiecare zi la ora 7.30 cu Sfânta Liturghie, urmată de lucrul pe ateliere - cruciuliţe şi metanii, creaţie, pictură a icoanelor pe sticlă, cusături naţionale. La ora 14:00, copii servesc masa împreună cu voluntarii, după care urmează alte trei ateliere artistice - dans, teatru şi muzica“.
„Munca şi dăruirea sunt acţiuni nobile şi creatoare, relaxante şi constructive, dacă sunt făcute deliberat, din iubire jertfelnică. Opusul acestor virtuţi uman-creştine sunt lenea şi egoismul, vorbirea de rău şi faptele rele. Dorim să-i facem pe participanţi în aceste câteva zile de tabără să pună în practică îndemnul «Dăruieşte iubire pentru ceva şi vei primi iubire». În ceea ce priveşte activităţile desfăşurate, atelierul cusăturilor de ii tradiţionale are prioritate; mitropolitul Antonie Plămădeală spunea în lucrarea «Tradiţie şi libertate» că noi, prin libertatea noastră, trăim în cotidian, dar şi în tradiţia poporului nostru. Pe de altă parte, dialogul cu oameni aleşi, excursia, jocul, muzica, împletitul de cruciuliţe, pictarea de icoane, focul de tabără şi premierea tuturor participanţilor - toate acestea, sperăm să-i motiveze pe participanţi. Mulţumim Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan pentru binecuvântarea oferită, părintelui consilier Nicodim Petre şi tuturor ascorenilor, atorenilor şi tinerilor participanţi“, ne-a declarat parohul de la Filioara, pr. Dumitru Irina.
„Tabăra de creaţie «Dăruind vei dobândi» este un loc în care voluntarii formatori vin să împărtăşească din cunoştinţele pe care şi le-au însuşit. Dăruiesc câte puţin din puţinul lor, primind drept răsplată recunoştinţa, mulţumirea şi bucuria copiilor, dar şi binecuvântarea lui Dumnezeu“, a spus şi Petronela Pinzariu, coordonatoare a voluntarilor Ascor Iaşi.
Consultaţii medicale oferite de studenţii de la Medicină
Tabăra „Dăruind vei dobândi“ a presupus şi acţiuni umanitare; şase studente la Medicină au mers în Filioara şi satele învecinate pentru a sta de vorbă cu oamenii şi pentru a le oferi scurte consultaţii medicale.
„Analizând situaţia pacienţilor din comuna Agapia, doamna doctor Galbe Dorina ne-a prezentat cazurile speciale, iar noi, pe teren, am făcut observaţiile personale, evaluând eficienţa sau ineficienţa tratamentelor,dar şi complianţa pacienţilor la acestea. Putem spune că starea de linişte şi pace dobândită prin stilul de viaţă, post şi rugăciune , dar nu în ultimul rând prin împăcarea cu Dumnezeu, creşte calitatea vieţii şi numărul anilor. Încrederea în terapia medicală,dar şi în cea lăsată de Dumnezeu şi găsită în natura, este o necesitate. Am observat de asemenea starea de singurătate a multor bătrâni cu sau fără familie; acest lucru ne-a făcut să înţelegem că dialogul, un sfat sau indicarea unui stil de viaţă sănătos, aduce sau readuce optimismul şi curajul de a continua viaţa“, ne-a declarat Ioana Neagu, studentă în anul IV la Facultatea de Medicină din Iaşi.