„Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția lui Dumnezeu este asemenea grăuntelui de muștar pe care, luându-l, un om l-a aruncat în grădina sa; și a crescut și s-a făcut copac, iar păsările cerului s-au
Tabără de vară în Parohia Holt
Luni, 27 iulie 2015, în Parohia „Sf. Arh. Mihail şi Gavriil“- Holt, s-a dat startul unei tabere de vară destinate copiilor şi tinerilor satului. Părintele paroh Iulian Vasile Adam, organizatorul acestui proiect, a alcătuit un program de activităţi social-educative captivante pentru tineri, pe o durată de trei zile.
Întrucât în prima zi a proiectului a fost sărbătorit Sfântul Pantelimon, s-a hotărât cinstirea acestuia prin deschiderea taberei, moment marcat prin participarea tuturor la Sfânta Liturghie. În cuvântul rostit cu acest prilej a fost relatată viaţa şi activitatea acestui sfânt.
Apoi, în curtea bisericii din satul Holt, s-a desfăşurat o amplă activitate de informare despre măsurile de prim ajutor. Pentru o desfăşurare în condiţii optime, organizatorii taberei au avut sprijinul ISU (Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bacău). Toţi participanţii la tabără s-au putut bucura de prezenţa unui echipaj specializat competent care a venit însoţit de materiale auxiliare adecvate pentru înţelegerea corectă a procedeelor de salvare în caz de înec cu alimente sau înec cu apă, în caz de fractură sau de stop cardio-respirator ş.a.. Copiii au fost martorii unor demonstraţii concrete a tuturor măsurilor de salvare, membrii echipajului solicitând voluntari dintre cei prezenţi.
În partea a doua a zilei, tabăra şi-a continuat parcursul printr-o campanie de prevenire a consumului de substanţe psiho-active. S-a făcut apel, şi în acest caz, la organele competente în domeniu, respectiv Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Bacău, de unde a venit domnul inspector de specialitate Năforniţă Radu. Programul a cuprins oferirea de materiale de informare vizuală, jocuri tematice, însoţite de explicaţii şi un dialog permanent cu privire la consecinţele dezastruoase ale consumului de alcool şi de substanţe de risc.
Micii iconari ai parohiei
În cea de-a doua zi a taberei, copiii au avut bucuria de a picta icoane pe sticlă, rame pentru pozele lor de familie, precum şi alte lucruri handmade, îndrumaţi fiind de doamna Doiniţa Zabrac şi ajutaţi de câţiva profesori ai Şcolii Gimnaziale Holt.
„Copiii au lucrat individual şi pe echipe, iar rezultatele au fost neaşteptat de bune. Observ la dânşii mult entuziasm, bucurie, dăruire, răbdare la unii şi foarte mult talent la alţii. De aceea, fiind prima activitate de acest gen în satul şi în parohia noastră, credem că ar fi oportun să o mai repetăm şi cu alte ocazii“, ne-a declarat la finalul activităţii doamna Doiniţa Zabrac.
„După-amiază am finalizat prima etapă a proiectului nostru catehetic parohial vizionând ultimele două episoade din desenul animat cu personaje şi scene biblce, cu care copiii s-au obişnuit deja. Practic, prin acest proiect catehetic, urmărim a dobândi cunoştinţe elementare scripturistice atât din Vechiul Testament, cât şi din Noul Testament. Va urma, săptămâna viitoare, evaluarea cunoştinţelor dobândite de copii sub forma unui concurs, iar premianţii vor avea parte de mici surprize. De aceea, am invitat astăzi, din partea Centrului eparhial, pe părintele Daniel Marari, Director al Centrului catehetic „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ - Roman“, a precizat părintele paroh Adam Iulian.
Seara s-a încheiat prin aprinderea unui foc de tabără, cântece şi jocuri specifice vârstei copiilor.
Proiectul eparhial „Cateheze în parohii“, implementat la Holt
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în data de 28 iulie 2015, în Parohia Holt s-a desfăşurat o nouă etapă din proiectul eparhial „Cateheze în parohii“. Activităţile catehetice au demarat la biserica din Holt printr-un plan de cateheză în trei etape, fiecare etapă întinzându-se, prin întâlniri săptămânale, pe durata a 6 luni.
„Prin acest proiect catehetic, început din luna februarie a acestui an, urmărim a ajuta tinerii şi copiii să primească cunoştinţe elementare scripturistice atât din Vechiul Testament, cât şi din Noul Testament. Aceste cunoştinţe le sunt necesare mai ales în acest context al crizei de modele, specific societăţii contemporane post-moderne. Încheierea acestei etape cuprinde evaluarea cunoştinţelor dobândite de copii sub forma unui concurs iar premianţii vor avea parte de mici surprize. Tematica concursului conţine întrebări din tot ceea ce am studiat: de la tema Facerea lumii până la Regele Saul, pentru Vechiul Testament şi din viaţa Mântuitorului, de la Bunavestire până la Înălţarea la Cer, pentru Noul Testament“, a precizat părintele paroh Adam Iulian. Invitat din partea Centrului eparhial a fost părintele Daniel Marari, director al Centrului catehetic „Cuvioasa Parascheva“ Roman, „cel care ne-a încurajat permanent în acest demers şi care ne-a oferit tot sprijinul său. Părintele a susţinut în faţa tinerilor şi a copiilor prezenţi cateheza cu tema - Pocăinţa şi Spovedania în lumina marilor duhovnici români. A urmat apoi video-proiecţia filmului duhovnicesc Bogăţia vieţii creştine - sfaturi duhovniceşti ale părintelui Arsenie Papacioc“, a relatat părintele paroh.
„Ne bucurăm că aici, la Holt, părintele vă este aproape, că şi voi îi sunteţi alături participând în număr mare şi cu mult interes la toate aceste activităţi catehetice, prin care învăţaţi lucruri noi, frumoase şi folositoare pentru suflet. De aceea, părinteşte vă îndemn, ca ori de câte ori aveţi ceva pe suflet, fie că este o bucurie, fie că este un necaz, să discutaţi cu părintele duhovnic şi sunt convins că Dumnezeu vă va arăta mereu calea cea bună de urmat!“, a încheiat părintele director Daniel Marari.