„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
„Tabăra din pridvorul satului“, în Parohia Moreni
În perioada 24-28 august a avut loc cea de-a doua ediţie a „Taberei din pridvorul satului“ din localitatea Moreni, judeţul Iaşi. Aceasta a fost organizată de Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae“ - Moreni, în colaborare cu parohiile „Acoperământul Maicii Domnului“ - Tomeşti Deal şi „Sfântul Ioan Botezătorul“ - Măcăreşti, din Protopopiatul Iaşi 2.
Timp de cinci zile, 150 de copii cu vârste cuprinse între 5-18 ani s-au bucurat de atelierele şi activităţile puse la dis poziţie de organizatori şi de echipa de animatori socio-educativi, creând o atmosferă de voie bună în întreagă comunitate parohială de pe malul Prutului. „Pentru copiii parohiei noastre, precum şi pentru cei veniţi din parohiile Tomeşti Deal şi Măcăreşti, prin grija părinţilor parohi Nicolae-Cătălin Luchian şi Andrei Atudori, care ne-au însoţit în toate aceste zile, a fost un prilej de a-şi petrece o parte din vacanţă într-un mod plăcut, aproape de biserică. Sperăm să fie spre folosul lor sufletesc şi spre întărirea comuniunii dintre ei“, a declarat părintele Daniel Ţifui, parohul parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Moreni, principalul organizator.
Provocările nu au lipsit, dar satisfacţiile au fost pe măsură. „Au fost multe surprize pentru copii, mai ales că aceia care au participat şi la precedenta ediţie aşteptau de mult timp această tabără. Pot spune că a fost o provocare pentru noi şi pentru animatorii de tabără pentru a înnoi aceste ateliere. Din reacţiile pozitive ale copiilor, putem deduce că demersul nostru a fost unul reuşit“, a mai spus părintele Daniel Ţifui.
Programul a fost alcătuit în aşa fel încât grupele de copii, aflate fiecare sub ocrotirea unui sfânt, să fie implicate în cât mai multe activităţi. Astfel, în prima parte a fiecărei zile s-au desfăşurat ateliere precum „Întreabă preotul“, pictură, muzică, dans, tir cu arcul, iar după pauza de prânz s-au desfăşurat activităţi sportive, drumeţii, căutare de „comori“ şi alele, care au culminat cu un foc de tabără. Fiecare zi de tabără a început şi s-a încheiat, aşa cum era firesc, cu rugăciune în comun. Zilele de miercuri, 26 august şi vineri, 28 august, au început cu săvârşirea Sfintei Liturghii, mulţi dintre copii primind Taina Sfintei Împărtăşanii.
„Am avut şansa să fiu creativă şi să dau tot ce am mai bun!“
Un lucru inedit a fost iniţiativa părintelui paroh de a desemna coordonatori de grupe dintre tinerii care au luat parte la precedenta ediţie, în calitate de participanţi care au avut ocazia de a împărtăşi copiilor din experienţa lor. „Din moment ce atunci m-am simţit foarte bine, am vrut să vin şi să ofer şi eu copiilor din cunoştinţele mele. Am primit un feedback pozitiv de la copii, foarte multă dragoste, îmbrăţişări multe şi activităţi superbe. Am avut şansa să fiu creativă şi să dau tot ce am mai bun! Astfel de tabere oferă un alt mod de învăţare, prin joc, prin activităţi. Toţi copiii participanţi au şansa de fi ei înşişi, naturali“, a povestit Laura-Petronela Moşneagu, voluntar coordonator de grupă.
Pe lângă rolul de apropiere a copiilor de Biserică, aceste tabere au şi scopul de a crea un prilej de socializare. „Cred că prin astfel de activităţi putem să îi apropiem pe copii mai mult de Sfânta Biserică. Este foarte importantă crearea de contexte în care copiii să socializeze, mai ales în jurul bisericii, pentru că aici ei găsesc prieteni de calitate. Cred că ar trebui să punem foarte mult accent, în vremurile noastre, pe modul în care îşi găsesc copiii şi mai ales tinerii cercurile de prieteni. Personal, îi sfătuiesc pe copii şi tineri să meargă şi la biserică, să fie implicaţi în activităţile parohiei şi de acolo să îşi aleagă prietenii“, a subliniat părintele Nicolae-Cătălin Luchian, preot paroh la Parohia „Acoperământul Maicii Domnului“ - Tomeşti Deal.
Importanţa continuării acestor proiecte în cadrul parohiilor reiese din cele declarate de Tiberiu Cantaragiu, coordonatorul taberei: „Este a doua oară când vin la Moreni, iar pe copii i-am văzut mai bucuroşi şi mai zâmbitori. Au participat la toate activităţile, le-a plăcut foarte mult să se distreze, să se joace, să vină la biserică şi să vorbească cu părinţii în cadrul atelierului «Întreabă preotul». Le-a plăcut şi faptul că am vrut să ne închegăm ca grup, ca familie de prieteni. Repetarea anuală a acestor tabere este un mare avantaj, deoarece lucrul cu tinerii ajută foarte mult parohia şi aduce un surplus de bucurie în viaţa tuturor membrilor parohiei“.
La finalul taberei, fiecare copil a primit o diplomă de participare. Toţi şi-au manifestat dorinţa de a repeta şi în anii următori această experienţă.