„Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția lui Dumnezeu este asemenea grăuntelui de muștar pe care, luându-l, un om l-a aruncat în grădina sa; și a crescut și s-a făcut copac, iar păsările cerului s-au
„Tabăra din pridvorul satului” - Smârdan, ediţia a IV-a
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, având sprijinul Sectorului de misiune - Departamentul tabere al Arhiepiscopiei Iaşilor, a fost organizată în curtea Bisericii Smârdan, în perioada 16-17 iulie 2018, cea de-a IV-a ediţie a taberei dedicată copiilor şi tinerilor, sub titlul „Tabăra din pridvorul satului”.
Pentru organizarea acestei tabere şi-au oferit ajutorul nouă tineri voluntari (elevi şi studenţi), atât de la Iaşi, cât şi de la Dorohoi, care au moderat patru ateliere - dans, muzică, creaţie artistică şi plastică - la care au participat 80 de copii şi tineri.
Deschiderea oficială a taberei a avut loc în biserica parohială din Smârdan, unde preotul paroh Grigore Andrei-Silviu a ţinut o slujbă de binecuvântare, urmat de coordonatorul taberei - Oana-Maria Huţanu (absolventă a Facultăţii de Teologie Ortodoxă Iaşi) - care a prezentat participanţilor programul de activităţi. După aceste momente, a urmat în curtea bisericii sesiunea de cunoaştere dintre participanţi şi voluntari şi împărţirea pe grupe, în cadrul cărora copiii şi tinerii au avut parte de experienţe frumoase. În ambele zile, toţi participanţii au servit masa la casa praznicală din curtea bisericii, iar în cea de-a doua zi s-a slujit de către preotul paroh şi preotul Pristavu Cosmin-Constantin (Parohia Oroftiana) Sfânta Liturghie, la care o parte din copii şi tineri s-au spovedit şi împărtăşit.
Toţi participanţii au avut parte de un foc de tabără, dar şi de un moment emoţionant legat de împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, prezentat de profesorul de istorie Oanea Alexandru-Mihai de la Şcoala Smârdan. La finalul momentului dedicat Centenarului, toţi cei prezenţi au mers din biserică în curtea acesteia, unde au format cifra umană 100 şi au înălţat Bunului Dumnezeu o rugăciune de mulţumire. Printre activităţile desfăşurate amintim: vânătoarea de comori, pânza de păianjen, jocuri sportive etc. Tabăra s-a dovedit a fi şi anul acesta utilă copiilor şi tinerilor, deoarece mulţi dintre ei nu au posibilitatea să plece într-o vacanţă sau să beneficieze de asemenea activităţi frumoase şi educative.
(Profesor Alina Grigore)