„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Tabăra „Tânărul din Petrodava“
Având în vedere necesitatea oferirii tinerei generaţii a posibilităţii de a-şi pune în valoare capacităţile creative, comunicative şi spirituale, în scopul creşterii mobilităţii tinerilor cu vârste cuprinse între 12 şi 30 de ani, s-a urmărit crearea unui proiect care să implice participarea, în mod activ şi direct, la o serie de activităţi cu caracter educativ, recreativ şi de dezvoltare personală a tânărului de astăzi, activităţi care să formeze tânăra generaţie pentru participarea lor activă la viaţa socială şi comunitară.
Dezvoltarea spiritului civic şi înţelegerii reciproce în rândul tinerilor prin susţinerea iniţiativelor, ideilor şi activităţilor propuse de tineri pentru tineri, în cadrul proiectului „Tânărul din Petrodava“, ediţia a II-a, din 16-18 septembrie 2016, va permite crearea schimburilor de experienţă între ei, cu rol în educarea personală, încurajarea mobilităţii acestora şi participarea la acţiunile civice ce implică prezenţa tinerilor.
Proiectul este iniţiat şi organizat de către Asociaţia Tinerilor Ortodocşi Români (ATOR), filiala Piatra Neamţ, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi se bucură de susţinerea Protopopiatului Piatra Neamţ prin sprijin financiar, dar şi prin găzduirea tinerilor participanţi la eveniment la familiile enoriaşilor, ale organizaţiilor parohiale din zona locală.
Anul acesta, tema propusă prin proiectul „Căsătoria - Taina iubirii“ doreşte să evidenţieze necesitatea de a face cunoscut tinerilor, şi nu numai lor, cât de importantă este Taina Căsătoriei, aşa cum trebuie să fie trăită ea la nivel de taină în Biserica Ortodoxă şi care trebuie sa fie raportul dintre doi tineri, viitori membri ai unei tinere familii creştine, faţă de propriile familii, societate, şcoală şi/sau locul de muncă, comunitatea din care face parte.
Ideea proiectului a pornit de la câteva probleme actuale cu care se confruntă societatea românească, probleme legate de relaţia dintre doi tineri, căsătoria, naşterea de prunci şi educaţia în spirit creştinesc a acestora, şi anume:
- Societatea de astăzi e mult schimbată faţă de cea a părinţilor noştri în ceea ce priveşte conjunctura social-economică şi din acest motiv s-au schimbat şi mentalităţile. În primul rând, pentru tinerii de astăzi, televizorul şi internetul sunt repere de formare intelectuală, ambele fiind vectori ai globalizării culturilor şi a ideologiilor de tot felul. Părinţii şi bunicii noştri şi-au format valorile în familie, şcoală şi Biserică, în timp ce astăzi tinerii îşi formează valorile mai ales de la televizor şi internet, aceste două medii influenţându-i adesea mai puternic decât cei trei piloni tradiţionali;
- Un alt motiv foarte important în amânarea căsătoriilor este legat de creşterea duratei de şcolarizare impusă de nevoia de calificare specializată, dar şi de pretenţiile din mentalul colectiv. Astăzi, tinerii urmează studii superioare la o vârstă la care ceasul biologic îşi cere drepturile specifice familiei. Până la bunicii şi părinţii noştri, bărbaţii se căsătoreau în jurul vârstei de 20-25 de ani, iar femeile în jurul vârstei de 16-22 de ani. Dar astăzi, tinerii de aceeaşi vârstă sunt tot mai „forţaţi“ moral de piaţa muncii să urmeze şi un master. Ba mulţi mai fac o facultate în plus, iar timpul trece fără a putea închega o familie, care este văzută ca un impediment împotriva studiilor;
- Un alt motiv care derivă din urmarea studiilor superioare este neputinţa tinerilor de a se întreţine pe cont propriu de la 18-20 de ani, rămânând în casa părinţilor până la cel puţin 24-25 de ani. Confortul banilor veniţi de la părinţi, chiar şi aceia puţini, îi îndeamnă „să-şi trăiască viaţa“ în distracţii, amânând întemeierea unei familii până la vârste de 28-30 de ani. Din păcate, aceşti tineri se vor descurca foarte greu atunci când va trebui să se întreţină singuri şi mult mai greu atunci când va trebui să întreţină şi o familie;
- Alt motiv al amânării căsătoriei este fuga după „reţeta fericirii“ cultivată de televiziune şi mass-media, care îi păcăleşte pe tineri să-şi investească toată energia în cariera profesională alternată de o viaţă de confort, lăsând pe locul doi întemeierea unei familii.
În spatele tuturor acestor motive stă depărtarea omului de Dumnezeu şi de comunitatea Bisericii. În Biserică omul află Adevărul şi valorile Evangheliei Domnului Hristos, află familia ca fiind temelia lucrării de mântuire a întregii lumi. În Biserică tinerii pot vedea multe exemple frumoase de familii tinere împlinite, sau de familii trecute de o vârstă, dar care au făcut toate lucrurile la vremea lor şi astăzi primesc bucurie din ele.
Tabăra „Tânărul din Petrodava“, ediţia a II-a, din 16-18 septembrie, este o oportunitate pentru tinerii care sunt aşteptaţi la acest eveniment, din municipiul Piatra Neamţ, dar şi din toata zona Moldovei, atât prin posibilitatea de a fi găzduiţi în municipiul Piatra Neamţ, cât şi de a participa împreună cu tinerii din zonă la un program comun de activităţi. Accentul se pune pe activităţile de mobilitate între tinerii de diferite vârste, preocupări şi aspiraţii specifice vârstei lor, reuniţi pe perioada celor trei zile de desfăşurare a evenimentului în trei sesiuni de lucru, dezvoltând teme de interes reciproc, cum ar fi experienţa educaţională, modalităţi de învăţare nonformală şi informală, rolul şi implicarea tânărului în Biserică, familie şi societate.
Proiectul are următoarele obiective specifice:
1. Descoperirea Tainei Căsătoriei şi modalitatea în care ea este astăzi percepută de tinerii noştri - taina prin care viitorii soţi ce se iubesc cu desăvârşire îşi materializează iubirea prin acest act şi care, păstrându-şi curăţia trupească, pun o temelie puternică în viitoarea familie binecuvântă de Biserică;
2. Valorificarea calităţilor, aptitudinilor, virtuţilor şi potenţialului de care dispune un tânăr în vederea întemeierii în viitor a unei tinere familii creştine, trecând pe parcursul a trei zile prin module de cunoaştere, învăţare, formare şi educare/modelare a tânărului cu rol de pregătire pentru Taina Căsătoriei a acelor tineri care doresc să aleagă acest drum, sau cu rol de informare pentru tinerii creştini participanţi la eveniment care nu au îmbrăţişat această alegere, dar care se vor îmbogăţi cunoscând şi/sau aprofundând una dintre cele 7 Taine ale creştinătăţii;
3. Dezvoltarea dialogului structurat între tineri şi cu tinerii, prin implicarea în proiect a tuturor actorilor participanţi la eveniment, prin participarea lor la activităţi de socializare şi intercomunicare, schimb de experienţă educaţională pe teme sociale, spirituale, educaţie civică şi culturală, dar şi acţiuni sportive şi recreative.
Evenimentul la care sunt chemaţi tinerii Moldovei se doreşte a fi sub semnul tinereţii, al entuziasmului şi al bucuriei de a fi creştin, având model cuvântul Apostolul Pavel, care zice: „Nimănui cu nimic nu fiţi datori, decât cu iubirea unuia faţă de altul“. (Preot Nicău Nicolae, coordonator ATOR Piatra Neamţ)