„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Tabăra „Vacanţă în tinda Bisericii“, la a II-a ediţie
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, în perioada 18-20 iulie, în Parohia „Sfântul Nicolae“ din comuna Sadova s-a desfăşurat ediţia a II-a a Taberei „Vacanţă în tinda Bisericii“. Adresată copiilor şi tinerilor din parohie, organizată şi coordonată de pr. paroh Simion Mîndrilă şi de prof. Lidica Mîndrilă, tabăra a urmărit apropierea de Mântuitorul Hristos şi Biserica Sa, cunoaşterea şi întărirea valorilor eterne şi a spiritului românesc.
În contextul Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti, prima zi a Taberei „Vacanţă în tinda Bisericii“ a prilejuit întâlnirea celor 45 de participanţi (cu vârste între 6 şi 19 ani) cu maestrul Ioan Pintilii Karciucas, care, cu dragoste, răbdare şi generozitate, le-a împărtăşit din tainele pictării icoanei. Puşi pentru prima oară în faţa unei astfel de „provocări“, copiii au învăţat că „truda iconarului“ nu este o simplă expresie, ci o realitate a acestei îndeletniciri care cere rugăciune, răbdare şi multă jertfă. Cel de-al doilea atelier s-a desfăşurat sub îndrumarea acuarelistului Alexandros Pintilii Karciucas, care şi-a învăţat discipolii să vadă dincolo de realitatea imediată şi cum aceasta devine artă.
În cea de-a doua zi, cu toţii au plecat cu cântec la Pepiniera de la Prisaca Dornei, care aparţine de Ocolul Silvic Vama, unde au fost aşteptaţi de specialişti în domeniu. Aceştia au prezentat într-un mod atractiv atât tehnologia creşterii puieţilor de conifere, problemele care trebuie rezolvate pentru a avea o pădure sănătoasă, precum şi datoria de a avea grijă de mediul natural. Apoi, prin strădania inimoasei mediciniste Alexandra Şalvar, participanţii la tabără au învăţat cum să acorde primul ajutor. Încântarea a fost mare când au trebuit să pună în aplicare cele învăţate.
A treia zi s-a desfăşurat sub semnul prăznuirii Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul prin participarea la Sfânta Liturghie. S-au exprimat impresii legate de zilele petrecute împreună şi propuneri pentru următoarea ediţie. Surpriza întregii tabere a fost prezenţa în mijlocul copiilor a IPS Părinte Arhiepiscop Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor, care a venit cu daruri şi cuvinte de învăţătură izvorâte din înţelepciunea iubirii Înaltpreasfinţiei Sale faţă de Dumnezeu şi Biserică. Cu mult tact şi pricepere, auditoriul a aflat că succesul în viaţă şi dobândirea mântuirii constă în muncă şi rugăciune, ascultare de părinţi şi duhovnic, iubire de frumos şi adevăr, iar ceea ne face OAMENI este punerea în practică a învăţăturii Mântuitorului. „Şcoala este ca o pepinieră. Sunt fel de fel de situaţii, sunt fel de fel de ispite, dar dacă avem o educaţie civic-religioasă şi cunoştinţe temeinice, desigur că lăsăm cele rele deoparte şi le îmbrăţişăm pe cele bune“, le-a spus ierarhul participanţilor la tabără.
După imensa emoţie şi bucurie prilejuită de întâlnirea cu Înaltpreasfinţia Sa, copiii au încheiat tabăra în cântec şi joc românesc la lumina focului de tabără, cu speranţa că şi în anul următor vor fi din nou împreună. Veselia a fost la ea acasă pe parcursul celor trei zile, iar jocurile de echipă sau individuale au arătat forţa tinereţii şi exuberanţa trăirii la maxim a fiecărei poticniri sau a fiecărui succes, astfel încât, în final, nu au existat învinşi şi învingători, ci doar prieteni buni.
Muţumirile noastre se îndreaptă către Bunul Dumnezeu, către arhipăstorul nostru, către voluntari, către familiile de bine care au fost de mare ajutor, către Şcoală şi autorităţi locale. Aceasta a fost, pe scurt, povestea taberei noastre. Dacă v-a plăcut, vă aşteptăm cu drag, la anul....