„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
„Tabăra veseliei” în poiana Muncelului
În perioada 25-30 august 2018, 38 de elevi din judeţul Iaşi de la şcolile din Podu Iloaiei, Glodenii Gândului, Crucea, Ţigănaşi, Horleşti, Satu Nou - Belceşti, Costeşti, Târgu Frumos, Lungani, Popeşti, Deleni au participat la tabăra socială din Muncel, localitate situată în apropierea Paşcaniului.
Elevii selectaţi au avut rezultate şcolare foarte bune în anul şcolar anterior, dar provin din familii cu situaţie financiară precară. Atmosfera din tabără a fost una veselă, relaxantă, de aceea copiii participanţi i-au dat titlul „Tabăra prieteniei în poiana Muncelului”. Încă din prima zi, în funcţie de disciplinele de specialitate predate, cadrele didactice însoţitoare au organizat activităţi antrenante: activităţi de cunoaştere şi socializare prin jocuri de cooperare sau competiţie, concurs de talente, activităţi sportive şi un foc de tabără. În acest mod, copiii s-au cunoscut mai bine unii pe alţii şi au avut ocazia să se desprindă de lumea tehnologiei, ieşind în aer liber şi dând importanţă comunicării. S-au distrat, au învăţat lucruri noi şi au reuşit să împletească legături indestructibile.
O activitate educativă a fost cea în care elevii au fost împărţiţi în 6 echipe şi, astfel organizaţi, au trebuit să descopere cuvinte cu tema Centenarului care aveau ca iniţiale literele cuvântului Muncel. Astfel, au fost aleşi termenii Marea Unire, Unitate, Naţiune, Centenar, Eroi, Lacrimi. Apoi, copiii au realizat desene pe asfalt cu aceeaşi temă, iar liderii fiecărei echipe le-au prezentat în faţa grupului. În altă zi, participanţii au realizat activitatea de ecologizare intitulată „Letâs do it, Muncel!”, prin care au învăţat cum să protejeze natura. Pe întreaga durată a taberei au jucat jocul „Îngeraşul”, jocul cel mai palpitant şi interesant pentru copii, prin care fiecare participant trebuia să facă mici surprize şi să ofere daruri simbolice, mesaje de încurajare protejatului pe care l-a aflat prin tragere la sorţi. Deconspirarea protectorului din umbră a adus multă bucurie şi suspans. La seara talentelor, doritorii au putut prezenta un program artistic constând în interpretare de cântece populare sau folk, recitare de poezii patriotice, dans modern, karaoke.
Condiţiile din tabără au fost foarte bune, copiii apreciind atât cazarea, cât şi mâncarea. Astfel, în ultima zi au organizat un moment surpriză, interpretând imnul taberei prin care au mulţumit tuturor celor care au contribuit la reuşita acestei activităţi de vară. Elevii au mărturisit că s-au simţit foarte bine şi că doresc să revină în acest loc.
În drumul spre casă, copiii însoţiţi de cadrele didactice au vizitat muzeul dedicat marelui poet, dramaturg şi publicist Vasile Alecsandri situat în Mirceşti. Astfel, ei au admirat conacul familiei acestuia în care sunt valorificate obiecte de mobilier originale, fotografii de familie, documente privind Revoluţia de la 1848 şi Unirea Principatelor Române. De asemenea, au vizitat Mausoleul, monument istoric format dintr-o capelă mortuară, unde a fost înmormântat poetul.
Cadrele didactice însoţitoare au fost Ursu Iuliana de la Şcoala Gimnazială Crucea, Lungani, Simion Cristina de la Şcoala Gimnazială Glodenii Gândului, Şoric Elena de la Şcoala Gimnazială Satu Nou, Belceşti, Orzetic Parmena de la Şcoala Gimnazială „Al. I. Cuza” Podu Iloaiei.