„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Tainele Culturii Cucuteni, în mâinile copiilor din Cornet
În Parohia Cornet din Protopopiatul Moineşti, judeţul Bacău, se va încheia mâine, 12 iulie 2015, Şcoala de vară „Icoana din mâinile copiilor“. Activitatea principală a constat în meşteşugul olăritului, care a avut în vedere modelajul, concepţia, pictura, arderea şi întrebuinţarea obiectelor casnice din lut.
Tinerii din Parohia Cornet, Protopopiatul Moineşti, au avut posibilitatea, timp de o săptămână, să înveţe tehnica olăritului de la prof. Ionela Sandrina Mihuleac din Iaşi. Meşteşugul a fost predat copiilor începând de luni, 6 iulie 2015, în cadrul Şcolii de vară „Icoana din mâinile copiilor“, organizată cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului. Proiectul a adus în atenţia copiilor meşteşugul olăritului şi a avut în vedere modelajul, concepţia, pictura, arderea şi întrebuinţarea obiectelor casnice din lut. Prin intermediul acestuia, copiii sunt familiarizaţi cu elemente ale Culturii Cucuteni, specifică uneia dintre cele mai vechi civilizaţii din Europa. Activitatea se desfăşoară la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din satul Cornet, cursurile începând cu rostirea unei rugăciuni, urmată de prezentarea temei zilei, discuţii şi lucrul direct şi nemijlocit creativ. Încă din prima zi copiii au modelat şi au desenat prima lor icoană în lut, după ce s-a construit un cuptor de ardere a obiectelor ceramice. „Cursurile au fost adresate copiilor în special, însă am descoperit dorinţa de a învăţa acest meşteşug şi la părinţii acestora. Este o mare bucurie să avem în mijlocul nostru un formator şi educator, în persoana doamnei profesor Ionela Sandrina Mihuleac. Am avut posibilitatea de a învăţa din tainele acestei culturi străvechi“, a menţionat părintele paroh Ştefan Pârjol. Mâine, 12 iulie 2015, după săvârşirea Sfintei Liturghii în biserica Parohiei Cornet, va avea loc vernisajul şi expoziţia lucrărilor efectuate de copii, dar şi de cei mari.
Ceramica din cultura Cucuteni este unică în Europa, aceasta precedând cu câteva sute de ani toate aşezările umane, chiar şi pe cele din Sumer şi Egiptul Antic. Elemente specifice Culturii Cucuteni au fost descoperite pe o suprafaţă de 350.000 de kilometri pătraţi, pe teritoriul actual al României, al Republicii Moldova şi al Ucrainei. Acestea cuprind obiecte din ceramică de foarte bună calitate, bogat şi variat pictată.