„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
„Tânărul din Petrodava“ a reunit 500 de participanţi
La Piatra Neamţ s-a derulat, în perioada 16-18 septembrie 2016, cea de-a II-a ediţie a evenimentului intitulat „Tânărul din Petrodava“. Întâlnirea a fost organizată de Asociaţia Tineretul Ortodox Român - filiala Piatra Neamţ şi a reunit 500 de tineri din toată Moldova, dar şi din afara graniţelor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Tema ediţiei din acest an a fost „Căsătoria - Taină a iubirii“.
Aproximativ 500 de tineri au participat sâmbătă, 17 septembrie, la Sfânta Liturghie oficiată de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în Parohia Mărăţei II din Piatra Neamţ. Slujba arhierească a făcut parte din ediţia a II-a a workshopului „Tânărul din Petrodava“, tema din acest an fiind „Căsătoria - Taină a iubirii“. Despre acest subiect le-a vorbit tinerilor şi IPS Părinte Teofan în cuvântul de învăţătură: „Căsnicia trebuie să fie o mergere-împreună. Mergi împreună în căsnicie privind spre o ţintă, spre o triplă ţintă: trebuie să priveşti să priveşti spre copiii tăi, trebuie să priveşti spre lumea în care trăieşti şi trebuie să priveşti spre Dumnezeu. Bine ar fi ca cei doi - soţul şi soţia - să privească în acelaşi fel şi copiii, şi lumea, şi pe Dumnezeu. E greu, dar voi, tinerii, trebuie să vă pregătiţi încă de acum pentru a fi cu cineva cu care să simţiţi că veţi merge împreună. Şi când mergi împreună pe nisip, laşi în urmă patru paşi: el doi şi ea doi. Dacă vezi cumva doar o pereche de paşi, înseamnă că există o problemă între ei pe firul vieţii şi că au fost momente când cei doi au mers separat. Se mai poate întâmpla însă un lucru când este o singură pereche de paşi: când vin momente mai grele , el o ia pe ea pe umerii lui sau, în funcţie de caz, ea îl ia pe el pe umerii ei“.
La finalul Sfintei Liturghii, preoţii Nicolae Nicău şi Septimius Constantin Cazan, coordonatorii evenimentului „Tânărul din Petrodava“, au fost hirotesiţi de IPS Mitropolit Teofan întru iconomi stavrofori.
Pe parcursul celor trei zile, manifestarea, care a avut loc la poalele munţilor Cetăţii Petrodava, şi-a propus să atragă tinerii în dialog cu scopul de a descoperi, învăţa şi fundamenta Taina Căsătoriei, ca bază de întemeiere a familiei tradiţionale româneşti, bază pe care se poate dezvolta în prezent şi viitor o societate cu valori morale, civice şi spirituale sănătoase, asigurând un viitor cu pace şi armonie între semenii neamului românesc. Ei au participat la activităţi specifice vârstei tânărului, cu rol educativ, informativ şi formativ, recreativ şi de timp liber, moral şi spiritual, cultural şi turistic. Prin intermediul unor activităţi precum conferinţa, sesiunile de lucru şi ateliere, dezbateri, Marşul tinereţii, întreceri sportive, proiecţii documentare, expoziţii, spectacole, foc de tabară şi cenaclu, tinerii participanţi au fost invitaţi să-şi petreacă util şi plăcut timpul lor liber, să-şi găsească şi/sau regăsească prietenii care au aceleaşi preocupări ca şi ei şi care îi ascultă şi îi înţeleg, să înveţe şi/să-şi asume responsabilităţi şi, în măsura în care pot, sa îi ajute pe cei din jurul lor, ducând spre familiile şi locurile din care provin mesajul, informaţia şi experienţa cu care s-au îmbogăţit pe parcursul zilelor petrecute la Piatra Neamţ.
Organizatorii, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Asociaţia Tineretul Ortodox Român, filiala Piatra Neamţ, în colaborare cu Protopopiatul Piatra Neamţ, au gândit un program diversificat şi complex cu sprijinul echipei multidisciplinare, formată din coordonator proiect, preoţi, profesori, psihologi, cadre medicale, elevi şi studenţi voluntari, care să răspundă, pe mai multe planuri, nevoilor actuale ale tinerilor. Acest proiect cultural-educativ a fost sprijinit financiar de Consiliul Judeţean Neamţ şi de Primăria Municipiului Piatra Neamţ.