„Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția lui Dumnezeu este asemenea grăuntelui de muștar pe care, luându-l, un om l-a aruncat în grădina sa; și a crescut și s-a făcut copac, iar păsările cerului s-au
Tânărul român propovăduitor al valorilor Ortodoxiei
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, Asociaţia Tineretul Ortodox Român - filiala Piatra Neamţ, în colaborare cu Protopopiatul Piatra Neamţ, organizează în perioada 21-23 septembrie 2018, la Piatra Neamţ, evenimentul Tânărul din Petrodava cu tema „Tânărul de astăzi - punte între veacuri de credinţă ortodoxă şi neam românesc”. Evenimentul se bucură de sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ.
În cadrul acestui eveniment, tinerii au ocazia să-şi lărgească cercul de prieteni, să se prezinte şi să se cunoască mai bine, să discute despre valorile tradiţionale autentice. Activităţile din cadrul taberei au rolul de a-l ajuta pe tânăr să-şi dezvolte o personalitate armonioasă în spiritul credinţei ortodoxe. Prin intermediul Sfintei Liturghii, tinerii sunt chemaţi să se împărtăşească cu Hristos Domnul şi să asculte cuvântul lui Dumnezeu. În anul în care statul român îşi sărbătoreşte Centenarul, trebuie să subliniem în mod deosebit că România Mare este şi o împlinire a Bisericii Ortodoxe Române, care, în toată istoria ei, a apărat unitatea de credinţă a românilor şi a implicat, a cultivat conştiinţa unităţii de neam.
Românii - scria marele istoric Nicolae Iorga - au trăit într-o comunitate religioasă, care a avut drept consecinţă o comunitate culturală de cel puţin 300 de ani, şi aceasta a produs, în ceea ce priveşte sentimentul general de unitate românească, cel mai mare efect. Unitatea de credinţă şi unitatea de neam erau atât de strâns unite, încât credinţa sau „legea”, în limbajul medieval, era numită „românească”.
Mihai Eminescu, cunoscând rolul Bisericii şi al credinţei ortodoxe în dezvoltarea culturii şi a limbii române ca veşmânt viu al învăţăturilor de credinţă şi al cultului, a numit Biserica Ortodoxă Română „maica spirituală a neamului românesc, care a născut unitatea limbii şi unitatea etnică a poporului”.