„În vremea aceea, venind la Iisus, cei doisprezece I-au spus: Dă drumul mulțimii să se ducă prin satele și prin orașele dimprejur, ca să poposească și să-și găsească hrană, că aici suntem în loc pustiu
Tineri din ATOR şi ASCOR Iaşi, la Congresul Nepsis din Italia
Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale a organizat, în perioada 20-22 mai 2016, la Roma, în Episcopia Italiei Congresul Nepsis pentru tinerii români din diaspora. Timp de trei zile, aproximativ 200 de tineri au participat la ateliere, conferinţe, activităţi sportive şi artistice. Scopul acestei întâlniri a fost acela de a-i pune împreună pe tinerii care trăiesc departe de România, astfel încât ei să facă faţă mai uşor provocărilor pe care le aduce viaţa într-o ţară străină. La invitaţia Preasfinţitului Siluan, Episcopul Italiei, la eveniment au participat şi cinci tineri din ATOR şi ASCOR Iaşi.
În prima zi de congres, participanţii au avut parte de o vizită ghidată prin Roma. Timp de câteva ore tinerii au văzut Catacombele Sfântului Calist, au mers la Biserica San Paolo, unde se află moaştele Sfântului Apostol Pavel, şi au vizitat Vaticanul cu celebra sa Biserică San Pietro.
Tinerii nu sunt o povară pentru Biserică, ci o mare oportunitate
Cea de-a doua zi a Congresului Nepsis a început cu Dumnezeiasca Liturghie. Slujba a fost săvârşită de o parte dintre ierarhii şi preoţii Mitropoliei Ortodoxe a Europei Occidentale şi Meridionale, iar răspunsurile la strană au fost date de tinerii participanţi la eveniment.
În a doua parte a zilei, a urmat o conferinţă la care invitat să ne vorbească a fost Mitropolitul Kallistos Ware, profesor la Universitatea din Oxford. Invitatul a început prin a ne spune că orice cuvânt de învăţătură este bine să conţină trei puncte-cheie. Cuvintele-cheie ale părintelui mitropolit au fost: mirare, libertate şi comuniune. Înaltpreasfinţitul Kallistos a subliniat faptul că o educaţie sănătoasă are în vedere pregătirea morală, pregătirea în virtute şi sfinţirea vieţii. Obiectivul educaţiei este să trezească uimirea. Dacă pierdem capacitatea de a ne uimi, taina persoanei noastre sărăceşte. Uimirea se află în strânsă legătură cu libertatea. Libertatea este un dar, însă în acelaşi timp şi un efort al omului. Libertatea nu este egoistă, întotdeauna lucrează pentru ceilalţi. Libertatea se învaţă cu răbdare, cere curaj şi implică suferinţă. Nu există cruce fără suferinţă. Libertatea se împlineşte prin iubire. Libertatea alături de iubire duce către Împărăţia Cerurilor.
Unul dintre tinerii atoreni l-a întrebat pe Mitropolitul Kallistos Ware dacă viaţa duhovnicească este o aspiraţie prea înaltă pentru tineri. Înaltpreasfinţitul a răspuns că viaţa duhovnicească este pentru toţi: „Opreşte-te, priveşte şi ascultă! Fii adunat acolo unde eşti. Fii prezent acolo unde eşti. Acesta este începutul vieţii duhovniceşti. Înălţimile vieţii duhovniceşti sunt peste putinţele noastre omeneşti, însă înţelesurile vieţii duhovniceşti sunt accesibile tuturor“.
În ultima parte a zilei s-au desfăşurat ateliere de lucru tematice. Moderatorilor de grup li s-au alăturat şi unul dintre ierarhii participanţi la congres. Viaţa cu şi fără Dumnezeu a fost tema atelierului la care am participat eu. Fiecare dintre noi a încercat să răspundă la întrebările: „ce este Dumnezeu“, „ce nu este Dumnezeu“, „cum este Dumnezeu“, „cum Îl cunoaştem pe Dumnezeu“. Împreună, prin dialog şi întrebări, am ajuns la concluzii folositoare de suflet.
Ziua s-a încheiat cu rugăciunile de seară. Acestea au fost citite de câte un reprezentant din fiecare ţară participantă la congres.
A treia şi ultima zi a congresului a început tot cu Sfânta Liturghie la care ne-am bucurat de prezenţa Înaltpreasfinţitului Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale, a Preasfinţitului Siluan, Episcopul Italiei, a Preasfinţitului Timotei, Episcopul Spaniei şi Portugaliei, şi a Preasfinţitului Ignatie, Episcopul românilor din Marea Britanie şi Irlanda de Nord. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Înaltpreasfinţitul Kallistos Mitropolit de Diokleia. A urmat un spectacol în care tinerii au cântat melodii populare, folk, au dansat şi s-au încurajat unii pe alţii. Tinerii au nevoie să fie ascultaţi, au nevoia de a fi puşi în valoare pentru ceea ce fac şi recunoscuţi pentru ceea ce sunt. Astfel, ei pot deveni mădulare vii în trupul lui Hristos. (Mihaela Sandu, ATOR Iaşi)