„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Tineri din Soroca, oaspeţi ai Iaşului
În perioada 13-15 aprilie 2016, Iaşul a devenit gazdă pentru 18 elevi veniţi de peste Prut, de la Colegiul Teoretic „Constantin Stere“ Soroca, Republica Moldova. Coordonaţi de doamnele profesoare de literatura română, tinerii au fost beneficiarii proiectului „Drumul pietrei de la Cosăuţi la Iaşi“, renumita piatră din localitatea rustică Cosăuţi, care a ajuns la Iaşi cu câţiva zeci de ani înaintea acestor copii dornici să descopere cultura românească după ce au auzit despre ea la ore.
Venirea lor la Iaşi se datorează sprijinului oferit de Fundaţia Mira şi Colegiul „Sfântul Nicolae“, alături de doamna Raluca Daria Diaconiuc, reporter Radio Iaşi, respectiv domnul Cătălin Acatrinei, membru al colegiului din Iaşi.
În cele trei zile petrecute în inima Moldovei, oaspeţii au avut parte de un program încărcat, dar deosebit, menit să acopere toate obiectivele istorice care aduc cinste oraşului. Au început călătoria pe meleagurile noastre pornind de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, iar mai apoi continuând cu Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi“, Palatul Culturii, Muzeul Unirii, Mănăstirea Golia, Turnul Golia, Teatrul „Vasile Alecsandri“, Opera Naţională Iaşi, Universitatea Politehnică „Gheorghe Asachi“, aula şi biblioteca Universităţii Tehnice, Aula „Mihai Eminescu“ şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, precum şi Teiul lui Eminescu, Muzeul „Mihai Eminescu“, Bojdeuca lui Creangă, încheind turul cu sediul Radio Iaşi, unde tinerii au avut ocazia de a le vorbi în direct tuturor ascultătorilor din ţară şi nu numai.
Într-un final, grupul de la Soroca a trecut pragul şi Reşedinţei Mitropolitane din Iaşi, unde Înaltpreasfinţitul Teofan s-a bucurat să le prezinte reşedinţa sa şi să le mulţumească pentru vizită.
În urma zilelor petrecute la Iaşi, Domnina Lupaşcu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Teoretic „Constantin Stere“ din Soroca, ne-a mărturisit că, deşi i-au plăcut toate edificiile trecute în agendă de către organizatori, a rămas profund impresionată de spectacolul „Bărbierul din Sevilla“, interpretat miercuri, 13 aprilie, la Opera Naţională din Iaşi, unde, după cum spune chiar ea, „am văzut în premieră, pe viu, cum se cântă o operă şi am putut visa cu ochii deschişi“.
Doamna Maria Teleatnic, coordonatoarea proiectului, ne-a dezvăluit că la temelia acestei idei a stat curiozitatea tinerilor elevi ai dumneaei de a descoperi locurile unde au trăit personalităţile care au îmbogăţit cultura românească. „Aici, la Iaşi, s-au scris pagini de istorie şi a luat naştere ideea Unirii şi ne bucurăm că am putut vizita o asemenea capitală culturală. De asemenea, vă invităm şi vă aşteptăm cu braţele deschise şi căldură în suflet la Soroca!“, a mai declarat în încheiere doamna profesoară.