„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Tineri pe „Aripi de înger“, la Săvineşti
În localitatea Săvineşti din judeţul Neamţ a debutat luni, 17 august 2015, a X-a ediţie a Taberei de creaţie „Aripi de înger“. În cele zece zile de activităţi, copiii şi tinerii se bucură de un program interactiv deosebit. În cea de-a treia zi a taberei, s-a discutat despre riscurile pe care le implică consumul de alcool şi alte droguri.
„Ura! Am ajuns în tabără!“, aşa s-a exprimat unul dintre copiii care au ajuns la Săvineşti în Tabăra de creaţie „Aripi de înger“, ediţia a X-a ediţie. Fie că sunt din Botoşani, Rădăuţi, Piatra Neamţ, Bucureşti sau Iaşi, copiii şi tinerii se bucură împreună de ultimele zile de vacanţă într-o localitate unde jocul copilăriei este îmbinat armonios cu filantropia şi slujirea lui Dumnezeu la Sfântul Altar. Chiar dacă nu au parte de priveliştea muntelui sau a mării, organizatorii au pregătit un program deosebit, ce implică multă dăruire, osteneală şi jertfă. În jur de 250 de participanţi se bucură de excursii, atât la principalele obiective din judeţul Neamţ, cât şi în perimetrul Muntelui Ceahlău, de atelierele de creaţie, de activităţile sportive s.a. Este important să amintim cine sunt organizatorii taberei, ce se va desfăşura la Centrul de servicii sociale „Samariteanul milostiv“ din Săvineşti şi la Centrul social-educativ „Popasul iubirii milostive“ - Săvineşti. În primul rând, trebuie să menţionăm Parohia „Sfinţii Voievozi“ - Săvineşti ce aparţine de Protopopiatul Roznov, care a organizat Tabăra „Aripi de înger“. Dacă timp de trei ani tabăra s-a bucurat de binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, ultimele şapte ediţii au avut binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Apoi, amintim două fundaţii cu o bogată activitate pe tărâmul asistenţei sociale: Fundaţia „Solidaritate şi Speranţă“ - filiala Săvineşti şi Fundaţia „Împreună pentru Solidaritate Socială“.
Nevoia tinerilor de a fi observatori activi
În cea de-a doua zi a taberei, marţi, 18 august 2015, prof. Elena Oboroceanu a desfăşurat o serie de activităţi în cadrul grupei „Seniori“ pe care o coordonează. „Activitatea din cadrul grupei pe care o coordonez a început cu prezentarea materialului «Mistere din judeţul Neamţ». Apoi, am pledat pentru antreprenoriat în judeţul Neamţ şi nu numai. Vorbim despre nevoia de a şti, de a avea şi mai ales de a nu avea prejudecăţi în abordarea unor cunoştinţe, de nevoia de a ne întoarce la adevărata noastră istorie. Astăzi (n.r. marţi, 18 august) le-am explicat copiilor că o ţară în care vine un milion de turişti pe an are nevoie de infrastructură, industrie hotelieră şi agricultură. Ne dorim să oferim tinerilor o cale spre căutare, astfel încât să nu rămână cantonaţi în universul virtual. Sper să le demonstrez copiilor în excursie ce înseamnă frumuseţea culturii cucuteniene. Încerc să le induc tinerilor nevoia de a fi un observator activ.
„Tinerii reprezintă viitorul societăţii“
Grupa „Seniori“ din cadrul Taberei de creaţie „Aripi de înger“ l-a avut ca invitat pe specialistul în prevenirea criminalităţii Tiberius Agafiţei, coordonatorul Centrului de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog al judeţului Neamţ. „Am încercat ca, în parteneriat cu Direcţia de Sănătate Publică Neamţ, Instituţia Prefectului Neamţ şi cu Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport (DJTS) - Neamţ să desfăşurăm activităţi în taberele din judeţul nostru. Activitatea de astăzi (n.r. miercuri, 19 august 2015) a fost gândită în aşa fel încât să sensibilizeze tinerii cu privire la riscurile care le implică consumul de alcool. S-a vorbit despre ceea ce înseamnă implicaţiile anturajului şi ale informaţiilor în viaţa noastră. Activitatea şi-a dorit să transmită tinerilor mesajul că se pot distra fără a apela la consumul substanţelor dăunătoare. Ne bucurăm că tinerii răspund pozitiv la aceste activităţi, sunt interesaţi şi adresează întrebări. Sperăm ca astfel de întâlniri să ajute la formarea lor, pentru a deveni modele pentru alţi tineri din generaţia lor“, a remarcat Tiberius Agafiţei. În ceea ce priveşte consumul de substanţe dăunătoare, Centrul de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog al judeţului Neamţ realizează studii periodice. Unul dintre acestea se face pe elevii de liceu, la fiecare patru ani. Acest studiu ne arată că, în ceea ce priveşte consumul de tutun şi alcool, există o stabilizare. „Responsabilitatea faţă de tineri aparţine întregii societăţi, problema neputând fi rezolvată doar de o singură instituţie. Tinerii reprezintă viitorul societăţii, noi având datoria de a găsi acele metode atractive prin intermediul cărora să-i facem să înţeleagă că există mai multe alternative importante şi sănătoase în viaţă“, a adăugat coordonatorul Centrului de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog al judeţului Neamţ. Timp de zece zile, forfota ediţiei jubiliare a Taberei de creaţie „Aripi de înger“ antrenează zeci de voluntari, angajaţi ai Parohiei „Sfinţii Voievozi“ - Săvineşti şi ai celor două fundaţii amintite. Steagul taberei va arbora în mai multe părţi ale judeţului Neamţ, dată fiind amploarea şi întinderea activităţilor taberei. Toate acestea se vor desfăşura pentru ca inimile copiilor şi tinerilor să se transforme în aripi de înger şi pentru a ne bucura cu toţii de o lume mai bună.