„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
„Tinerii apropiaţi de Biserică sunt aripile cu care România se poate înălţa spre Dumnezeu“
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Piatra Neamţ, prin preoţii slujitori Viorel Popa şi Ciprian Iftime, alături de Asociaţia Creştin-Ortodoxă „Sfinţii Trei Ierarhi“, condusă de dl. Ion Năstasă, în colaborare cu Protopopiatul Piatra Neamţ, a organizat, în perioada 9 mai-9 iunie 2016, concursul de eseuri intitulat „Biserica, un loc al tinerilor de diferite vârste“. Adresat tinerilor liceeni din oraş, acest concurs, aflat la ediţia a patra, a fost în acord cu hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privind declararea anului 2016 ca fiind Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox.
Au participat 41 de elevi, care şi-au depus eseurile la Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“, timpul alocat depunerii lucrărilor fiind de o lună. Un merit deosebit l-au avut şi profesorii de religie de la cele şase licee participante, care au făcut cunoscut elevilor regulile concursului, cât şi tematica aferentă. S-au acordat şase premii în valoare de 2000 lei, cărţi şi diplome pentru toţi participanţii, prin implicarea financiară a parohiei şi în special a Asociaţiei Creştin-Ortodoxă „Sfinţii Trei Ierarhi“. Premierea a avut loc duminică, 12 iunie, într-un cadru festiv, după Sfânta Liturghie. Înainte de înmânarea premiilor, s-au citit fragmente din lucrările premiate. Părintele protopop Valentin Tofan, impresionat de profunzimea teologică a textelor lecturate, a propus ca nu doar lucrarea care a obţinut locul I să fie publicată în revista protopopiatului, ci şi lucrările premiate cu locul II şi III. Aşa cum spunea una dintre eleve, „tinerii apropiaţi de Biserică sunt aripile cu care România se poate înălţa spre Dumnezeu“.
În cele ce urmează vă propun spre lecturare scurte fragmente din lucrarea ce a obţinut premiul I: „Cred că este foarte important în aceste vremuri grele pe care le trăim să nu ne smintim fraţii şi să încercăm din răsputeri să ne eliberăm de patimi, ceea ce nu va fi uşor, dar ceea ce este cu neputinţă la oameni este cu putinţă la Dumnezeu. Părintele Arsenie Papacioc spunea că cine ştie să fie bătrân la tinereţe va fi tânăr la bătrâneţe. Căci ce scop avem noi în Biserică dacă nu acela de a fi tineri pentru veşnicie?“. „Îmi aduc aminte de vorba pe care o considera monahul Nicolae de la Rohia (puternic prigonit în perioada comunistă) cea mai mare după Evanghelie: „Opusul păcatului nu este virtutea, ci libertatea“. Astfel, pentru a sintetiza, putem spune că în Biserică suntem puşi pentru a ne dezrobi pe noi înşine şi unii pe alţii, dându-ne lui Hristos, cum frumos spune ectenia. maica Gavrilia îndemna: „Nu fi supus, fii frumos!“. Dar ce sunt tinereţea, frumuseţea, libertatea dacă nu efecte, urmări ale dragostei dumnezeieşti?“.
Tânărul Constantin Asavinei-Apostol, al cărui eseu a obţinut locul I, sublinia în finalul eseului asemănarea Bisericii cu o corabie al cărui cârmaci este Însuşi Hristos: „În Biserică nu este loc decât pentru oameni liberi sau pentru cei care vor să se elibereze. Uneori, adormind, este posibil să cădem din Corabie. Cu toate acestea, trebuie să ţinem minte că se poate merge şi pe apă şi se poate ajunge din nou la Corabie dacă avem încredere în Cel de pe Corabie, Cârmaciul cel Bun“. (Pr. Ciprian Iftime, Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi“, Piatra Neamţ)