„După plecarea magilor, iată îngerul Domnului se arătă în vis lui Iosif, zicând: Scoală-te, ia Pruncul şi pe Mama Sa, fugi în Egipt şi stai acolo până ce-ţi voi spune, fiindcă Irod va căuta Pruncul ca
Tinerii din Ator Hîrlău l-au comemorat pe Mihai Eminescu
O vorbă înţeleaptă spune că un om nu moare când încetează din viaţă, ci când este dat uitării. Bun lucru este a nu uita pe cei care au pus umărul la edificarea spirituală, socială sau culturală a poporului din care au răsărit.
Duminică, 15 ianuarie, zi cu dublă semnificaţie culturală - este ziua de naştere a poetului naţional Mihai Eminescu, dar şi Ziua Culturii Române -, la Mănăstirea Lacuri, un grup de tineri din ATOR Hârlău, însoţiţi de părintele Petru Ceobanu, coordonatorul filialei, a organizat o slujbă de pomenire a marelui Eminescu.
A fost o idee nepremeditată, spontană şi o activitate ad-hoc, dar reuşită. Aşa cum se întâmplă adesea, ca lucrurile făcute sincer, simplu, nepretenţios să iasă bine şi să producă bucurie.
Primirea drăgăstoasă a părintelui stareţ Petronie Andrei şi căldura duhovnicească a sfântului locaş au rezonat cu dorinţa tinerilor atoreni de a aduce prinos de recunoştinţă pentru ceea ce Eminescu a dăruit valoros culturii neamului nostru.
Clipe de neuitare şi o „euharistie“ - mulţumire - pentru poetul nostru nepereche au fost poeziile recitate de unii dintre tineri.
Şi pentru că e iarnă şi zăpada este ademenitoare, după rugăciune, tinerii au luat cu asalt dealul ce străjuieşte mănăstirea şi împrejurimile, fiind transformat într-un adevărat derdeluş. Săniile improvizate, sacii umpluţi cu paie au dat tonul bunei dispoziţii. Apoi au gustat cu poftă din gustarea caldă şi din vinul fiert oferite cu drag de părintele stareţ, care, privind spre tineri, glumind, exclama: „Ce mulţi vieţuitori avem!“
Cine ştie?! A anticipat poate că peste ani vreunul dintre tinerii ajunşi pentru prima dată aici, să devină un vieţuitor şi slujitor în mănăstire.
După gustare, s-au grăbit spre întoarcere, ca nu cumva să se întunece şi să îngreuneze calea înzăpezită, şi aşa destul de anevoioasă.
Astfel au petrecut tinerii această zi. O zi plină! Plină de sens! (Sebi Stoica Popovici, ATOR Hârlău)