„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
„Tinerii sunt esenţa parohiei, motorul ei, chiar viaţa însăşi a parohiei“
Parohia Căciuleşti a fost ieri, 7 decembrie 2016, gazda unei serate duhovniceşti, invitat fiind coordonatorul Biroului pentru catehizare din cadrul Protopopiatului Piatra Neamţ, preotul Ştefan Zaharia.
După săvârşirea Tainei Sfântului Maslu, părintele Zaharia a susţinut conferinţa cu tema „E vremea noastră, a tinerilor“, din care vă redăm câteva idei: „Pornind de la realitatea socială a parohiilor noastre, abordarea preotului trebuie regândită, iar strategia de menţinere şi dezvoltare a comunităţilor eclesiale are nevoie de acţiuni menite să vină în întâmpinarea nevoilor de comunicare, de învăţare şi de formare de noi atitudini ale copiilor şi tinerilor. Misiunea preotului în parohie are mai multe variabile care pornesc fundamental din trei izvoare: predicarea cuvântului, profilul moral-social al parohiei şi slujirea celor sfinte. Pentru a oferi o educaţie conformă Ortodoxiei copiilor şi tinerilor, trebuie să avem în vedere motivele de ordin socio-cultural, motivele de ordin psihologic-antropologic şi motivele de ordin teologico-pastoral. Pentru a înţelege locul copiilor şi al tinerilor în Biserică trebuie să înţelegem apartenenţa lor la Biserică. Cel mai adesea copiii şi tinerii se confruntă cu o lipsă de reper. Tinereţea este perioada în care dezvoltăm programativ, dar şi instinctual adultul pe care îl vedem reprezentativ pentru noi. Tinerii trebuie priviţi ca prezent al Bisericii şi nu permanent doar ca viitor. Ei au nevoie să li se vorbească într-un limbaj accesibil, cu cât mai puţine arhaisme, cu cât mai puţine refrene. Ei sunt necesari şi indispensabili, o comoară, reprezentativi pentru comunitate, esenţa parohiei, motorul ei, chiar viaţa însăşi a parohiei. Preotul construieşte relaţii cu tinerii şi copiii care capătă posibilitatea să îşi exploreze şi folosească propriile experienţe, să îşi planifice acţiunile şi să acţioneze. El devine pedagog, lider, părinte duhovnicesc, formator şi observator în acelaşi timp.“
Părintele Ştefan Zaharia a amintit şi de condiţiile învăţării, proiecte şi programe catehetice, de importanţa parteneriatelor şcolare şi a instituţiilor pentru tineri, cât şi de instrumentele misionare care pot forma o comunitate.
Toţi copiii şi tinerii au primit cărţi şi premii în bani din partea invitatului, iar preotul paroh Ioan Florin Horceac a oferit de asemenea daruri tuturor celor prezenţi.