„În vremea aceea, vorbind unii cu Iisus despre templu, că este împodobit cu pietre frumoase și cu podoabe, El a zis: Vor veni zile când, din cele ce vedeți, nu va rămâne piatră peste piatră care să nu se ris
„Tinerii sunt invitaţi să-L cunoască pe Dumnezeu şi să nu-L uite niciodată“
În perioada 21-24 iulie 2016, Arhiepiscopia Iaşilor a organizat în poiana Nemţişor, aflată în vecinătatea Mănăstirii Neamţ şi a Schitului Icoana Nouă, cea de-a VII-a ediţie a Adunării Tinerilor Creştini Ortodocşi din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, cu tema „Despre prietenie sau cum să nu călătoreşti singur“. Cei 680 tineri prezenţi l-au avut în mijlocul lor şi pe Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a oficiat sâmbătă Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor numeros de preoţi şi diaconi.
680 de tineri din judeţele Moldovei, dar şi din alte judeţe ale ţării sau din străinătate au luat parte în tabăra de la Nemţişor din acest an la sesiuni de lucru - ateliere foto, origami, gătit, tâmplărie, activităţi sportive, pelerinaje şi conferinţe. Mai mult decât atât, au avut loc şi Sfinte Liturghii arhiereşti, una dintre acestea, cea de sâmbătă, 23 iulie, fiind oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a ţinut şi cuvânt de învăţătură şi a împărtăşit cu Sfintele Taine numeroşi participanţi.
„În Evanghelie, Domnul Hristos se adresează unui om numit Matei, cu îndemnul «Vino după Mine». Acest cuvânt, Domnul Hristos, prin diferite căi, îl adresează şi nouă, celor de astăzi - preoţi şi credincioşi, mai în vârstă sau tineri. Care este răspunsul lumii la această chemare hristică: «Vino după Mine?». În general oamenii spun: «Eu merg după altcineva», «Eu merg după altceva», «Eu am altceva mai bun de făcut», «De ce să merg pe calea Bisericii, când am atâtea alte căi pe care să merg?», «De ce să merg cu Hristos, când am alte izvoare care îmi oferă bucurie, veselie, desfătare, împlinire?». Răspunsul la acest «De ce să merg după Domnul?» l-a dat Sfântul Apostol Pavel: «Toţi câţi sunt mânaţi de Duhul lui Dumnezeu sunt fii ai lui Dumnezeu, pentru că n-aţi primit iarăşi un duh al robiei, spre temere, ci aţi primit Duhul înfierii». Prin urmare, cel care răspunde pozitiv la chemarea Domnului Hristos trăieşte în libertatea de a fi fiu al lui Dumnezeu“, a spus Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în cuvântul de învăţătură rostit tinerilor prezenţi la Nemţişor.
În cadrul slujbei arhiereşti, a avut loc şi o hirotonie: tânărul diacon Toplicean Andrei a fost hirotonit întru preot pe seama Parohiei „Sfântul Dumitru“ din Pleşani, comuna Călăraşi, Protopopiatul 1 Iaşi.
În incinta taberei, la fel ca şi în anii precedenţi, părintele Constantin Cristian Andron, parohul Bisericii „Sfânta Treime“ din satul Mănăstirea Neamţ, a organizat expoziţia „Colţ de sat românesc“, care a cuprins obiecte de uz casnic, cum ar fi chiua, oalele şi castroanele de lut, olăreţe cu motive florale locale, dar şi obiecte folosite la ţesutul covoarelor, ca meliţa, războiul de ţesut, vârtelniţa, letca, râşchitoarea.
Un nou arhimandrit în slujba Bisericii
În acest an, tabăra de la Nemţişor a mai adus cu sine un moment deosebit, atât pentru Centrul Eparhial Iaşi, cât şi pentru tinerii prezenţi: părintele protosinghel Nicodim Petre, consilier în cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor şi cel care s-a îngrijit de bunul mers al taberei de-a lungul anilor, a fost hirotesit întru arhimandrit, ca urmare a aprobării, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a ridicării preacuvioşiei sale la această treaptă de slujire în Biserică. „Tinerii din Moldova, cel puţin o dată pe an, vin în această poiană de la Nemţişor, pe care ei au numit-o „Poiana prieteniei“. Nădăjduim ca gândurile pe care ni le-am propus împreună cu părinţii colaboratori, acela de a sluji pentru realizarea unei generaţii de tineri care să fie mădulare vii în Hristos, în Biserică, care să lucreze pentru slujirea aproapelui, să se împlinească. Chiar dacă pare o joacă câteodată, activitatea cu tinerii este o lucrare a Bisericii în care ei sunt invitaţi să-L cunoască pe Dumnezeu, să nu-L uite niciodată şi, cunoscându-L, să-L împărtăşească şi în familiile lor şi la prieteni. După cum spunea cineva, un drum care nu duce la Biserică nu duce nicăieri; un drum care nu duce la întâlnirea cu Dumnezeu cel nemuritor, Care are puterea să ne facă şi pe noi nemuritori în veşnicia Sa, nu duce nicăieri“, a spus părintele Nicodim Petre, în cuvântul rostit după otpustul Liturghiei.
La final, câştigătorii concursurilor organizate în tabără au fost premiaţi.