„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Iată, v-am dat putere să călcați peste șerpi și peste scorpii și peste toată puterea vrăjmașului, și nimic nu vă va vătăma. Dar nu vă bucurați de
„Tot parcursul pelerinajului a fost strict în rânduiala Maicii Domnului“
În perioada 18-20 noiembrie 2016, studenţii din anul I ai Masterului „Misiune şi slujire pastorală“ din cadrul Facultăţii de Teologie „Dumitru Stăniloae“ - Iaşi au participat la un pelerinaj, unde au îmbinat partea academică şi caracterul practic-duhovnicesc. Însoţitori au fost pr. lector dr. Cezar Paul Hârlaoanu, profesor în cadrul acestui master, şi părintele Sebastian Eugen Teacu, director al Centrului de Formare şi Inovare al Fundaţiei „Varlaam Mitropolitul“ şi responsabil în problemele organizatorice ale acestui master.
Prima oprire a fost la Mănăstirea Topliţa din judeţul Harghita. Acolo au fost întâmpinaţi de părintele Victor. Acesta a prezentat istoricul mănăstirii, muzeul, dar şi câteva mărturisiri de taină cu privire la legătură patriarhului Miron Cristea cu monarhia. Prima zi s-a încheiat cu prelegerea pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj, care le-a vorbit studenţilor despre modurile de lecturare a Sfintei Scripturi, despre hrana sufletului, despre aspectul comunional, dar şi despre alte aspecte scripturistice în care omul se poate regăsi.
În cea de-a doua zi, studenţii au vizitat Mănăstirea Floreşti, un aşezământ situat în apropierea Clujului, unde au fost întâmpinaţi de maica stareţă, stavrofora Teodora Cîmpan, căreia, cu ocazia împlinirii vârstei de 51 de ani, i-au cântat un polihroniu. A urmat apoi un scurt periplu la Mănăstirea Nicula, unde studenţii au avut prilejul de a-şi pleca genunchii în faţa icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni, icoană ce a fost pictată de preotul Luca în anul 1681, după cum a relatat părintele Pantelimon, vieţuitor al acestei mănăstiri. Acesta a afirmat că în vremea pictării sale, icoana valora cât „un car cu doi boi“. Costurile de achiziţie au fost acoperite de către un boier, care a donat-o bisericii. Martorii primelor minuni ale acestei icoane, conform unui document care se pastrează la arhiva catedralei din Cluj, sunt militarii austrieci, care ocupau la acea vreme Transilvania. Numele acestui aşezământ datează din secolul al XIV-lea, de la pustnicul Nicolae, care a pus bazele monahale în acele ţinuturi. Înainte de prezentarea istorică a mănăstirii, părintele Pantelimon le-a testat studenţilor dibăcia şi răbdarea, provocându-i să deschidă uşa bisericuţei din lemn. Ziua s-a încheiat cu vizionarea filmului „Fără armă, în linia întâi“, ce s-a dovedit a fi unul dintre cele mai bune cursuri despre vocaţie, ce încurajează la o meditaţie adâncă despre calea aleasă şi la primejdiile viitoare ale acestei căi.
Sfânta Liturghie la Mănăstirea Floreşti
În ultima zi, studenţii ieşeni, la invitaţia maicii stareţe, au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie, la Mănăstirea Floreşti, slujbă la care a participat şi părintele arhimandrit Dumitru Cobzaru, exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, cu ocazia împlinirii a 22 de ani de la punerea pietrei de temelie a acestei mănăstiri ce poartă hramul Acoperământului Maicii Domnului. Tot cu acest prilej, la finalul Sfintei Liturghii, studenţii au asistat la lansarea unui album şi a unei monografii a Mănăstirii Floreşti.
La începutul pelerinajului, fiecare dintre studenţi a extras câte un bilet cu numele unui coleg căruia, pe parcursul celor trei zile, i-a fost ocrotitor. Numele ocrotitorilor au fost dezvăluite pe drumul de întoarcere, care au adresat celor cărora i-au avut în grijă câteva îndemnuri pentru viitor. Totodată, părintele profesor Cezar Paul Hârlăoanu le-a adresat studenţilor un cuvânt prin care a subliniat câteva aspecte referitoare la experienţa trăită în acest pelerinaj: „Trebuia să fiu aici pentru a vă preda un curs, dar de fapt, eu am participat la un curs, iar cursul acesta a fost predat de voi. Am reuşit să facem un drum în acest pelerinaj prin care am unit două ţări române, într-o perioadă în care lupta care se poartă este destul de dificilă, între a păstra sau a nu păstra, a rupe sau a nu rupe o Românie unită, într-un moment în care ne apropiem de împlinirea centenarului Unirii celei Mari. Am străbătut zone pentru care ostaşi, soldaţi sau oameni simpli şi-au dat viaţa pentru a apăra nişte valori de care noi avem parte astăzi Acestea reprezintă puncte de pornire şi puncte vitale pe care trebuie să reuşim să construim. Ca slujitori ai lui Dumnezeu, avem datoria de a sădi în conştiinţa fiecăruia trei lucruri importante: dragostea de Biserică, dragostea de neam şi dragostea de familie. Sunt trei realităţi pe care putem construi România de mâine, Biserica de mâine şi, de fapt, un drum sau o scară spre veşnicie“. Atmosfera s-a dovedit a fi una dinamică, spre sfârşitul călătoriei studenţii intonând cântece patriotice şi colinde.
Despre clipele petrecute în acest pelerinaj, Cosmin Ioan Tănăselea, student al acestui master, a adăugat: „Gândindu-mă la ultimele trei zile, nu pot decât să constat minunea petrecută. Mulţi ar zice: «A fost doar un pelerinaj sau o excursie oarecare, nimic nou, nimic interesant». Astăzi am curajul să îi contrazic pe cei care cred ca un pelerinaj este doar o pierdere de timp. Aceste trei zile au fost pentru mine zile de har şi zic aceasta pentru că tot parcursul lor a fost strict în rânduiala Maicii Domnului. Singurul gând cu care am plecat din Iaşi spre Cluj a fost să-l întâlnim pe părintele profesor Ioan Chirilă. În rest, o enigmă binecuvântată, o purtare de grijă a Maicii Domnului, care ne-a bucurat cu fiecare detaliu bine adăugat. Consider că acest pelerinaj ne-a întărit în credinţă, ne-a făcut să-L «atingem» pe Dumnezeu şi ne-a oferit ocazia să învăţăm prima lecţie a creştinului: «Cel ce nu iubeşte pe fratele său, pe care l-a văzut, pe Dumnezeu, pe Care nu L-a văzut, nu poate să-L iubeasc㻓 (I Ioan 4, 20). (Cristian Ştefan Irina, student în anul I al Masterului „Misiune şi slujire pastorală“)