„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
„Toţi dintre noi avem chemarea de a participa la Taina Bisericii“
Mănăstirea „Tuturor Sfinţilor“ Bucium din Iaşi i-a sărbătorit pe sfinţii români ieri, 14 iunie 2015, în prezenţa a doi ierarhi: Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Vasilios de Konstantia şi Amohostos din Biserica Ortodoxă Autocefală a Ciprului. Alături de un sobor slujitor numeros, la sărbătoarea mănăstirii ieşene au participat sute de credincioşi, precum şi oficialităţi locale. La sfârşitul Sfintei Liturghii, cei doi ierarhi, alături de câteva zeci de preoţi din protopopiatele Iaşi 1, Iaşi 2 şi Iaşi 3, au săvârşit slujba de sfinţire a apei unită cu rugăciuni înălţate pentru ca Dumnezeu să trimită ploaie binecuvântată pe pământ.
În această duminică - 14 iunie 2015, Mănăstirea Bucium din Iaşi i-a sărbătorit pe sfinţii români prin slujire arhierească. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată în altarul de vară al aşezării monahale de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi de IPS Părinte Mitropolit Vasilios de Konstantia şi Amohostos din Biserica Ortodoxă Autocefală a Ciprului, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul slujitor, alături de stareţul Mănăstirii Bucium, protos. Irineu Bălan, a mai făcut parte arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, precum şi stareţi ai mai multor mănăstiri din judeţ. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de studenţi teologi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi.
„Suntem chemaţi să devenim apostoli ai Mântuitorului Hristos“
În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor după citirea Sfintei Evanghelii, IPS Părinte Mitropolit Vasilios de Konstantia şi Amohostos a atras atenţia necesităţii mărturisirii în drumul spre mântuire: „Toţi dintre noi - episcopi, preoţi, cler şi credincioşi - avem o chemare, aceea de a participa la Taina Bisericii. Suntem chemaţi să acceptăm această chemare şi această invitaţie la mântuire pe care ne-o adresează Mântuitorul Iisus Hristos. Suntem chemaţi să devenim apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos; suntem chemaţi să devenim mărturisitori ai Evangheliei Sale într-o lume care se depărtează tot mai mult de Dumnezeu. Negarea şi refuzul acestei chemări ne face nevrednici de Împărăţia lui Dumnezeu. Aşadar, chemarea pe care a adresat-o Mântuitorul Iisus Hristos Apostolilor în Evanghelia zilei să o facem una personală, ca o datorie în drumul spre mântuire, spre Împărăţia cerurilor“.
Cele patru căi prin care fiecare îşi poate arăta cinstirea faţă de sfinţii români
După săvârşirea Sfintei Liturghii, credincioşii s-au împărtăşit în număr mare cu Sfintele Taine şi au ascultat cuvântul rostit de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, care a evidenţiat cele patru căi prin care fiecare îşi poate arăta cinstirea faţă de sfinţii români, pomeniţi astăzi în calendarul Bisericii noastre - grija pentru propria mântuire, grija pentru familie, grija pentru Biserică şi grija pentru ţară: „Încercând să împlinim aceste patru lucruri, anume grija pentru propriul suflet, grija pentru cei apropiaţi ai noştri - tată, mamă, soţ, soţie, copii, pentru toată familia care ne este alături geografic sau duhovniceşte, grija faţă de Biserica acestui neam din care facem parte, pe care suntem chemaţi să o slujim şi în cadrul căreia suntem chemaţi să ne integrăm cu sufletul şi trupul nostru, şi grija faţă de ţara noastră binecuvântată, care a dat Împăraţiei cerurilor şi Bisericii zeci de mii de sfinţi. Sfinţii români din toate timpurile aşteaptă de la noi, cei de astăzi, să le urmăm calea şi nevoinţele“.
La final, stareţul Mănăstirii Bucium, protos. Irineu Bălan, le-a dăruit celor doi mitropoliţi care au slujit, precum şi primarului municipiului Iaşi, d-l Mihai Chirica, câte o icoană. La rândul său, primarul Mihai Chirica le-a dăruit stareţului şi ierarhilor câte un album despre capitala Moldovei.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, cei doi ierarhi, alături de câteva zeci de preoţi din protopopiatele Iaşi 1, Iaşi 2 şi Iaşi 3, au săvârşit slujba de sfinţire a apei unită cu rugăciuni înălţate pentru ca Dumnezeu să trimită ploaie binecuvântată pe pământ. Sărbătoarea hramului Mănăstirii Bucium s-a încheiat cu o agapă, la care au fost invitaţi toţi cei prezenţi.
Schitul Bucium, întemeiat la anul 1863 ca metoc al schitului românesc Prodromul de la Muntele Athos, de către ieromonahii Nifon şi Nectarie, a fost ridicat la rang de mănăstire în anul 1991 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Cei 11 vieţuitori ai mănăstirii activează în cadrul unor ateliere de tâmplărie şi de pictură amenajate în jurul aşezământului monahal. Tot aici se află şi Casa Roznovanu, reşedinţa mitropolitană. Slujbele se săvârşesc păstrând, în mare parte, tipicul Sf. Munte Athos, oferind credincioşilor alinarea proprie acestui spaţiu, care ocupă un loc distinct în arealul spiritual al oraşului Iaşi.