„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
„Toţi suntem chemaţi să dobândim chipul Sfântului Mare Mucenic Pantelimon“
Paraclisul de vară al Schitului "Sfântul Ierarh Dosoftei" şi "Sfântul Mare Mucenic Pantelimon" din Valea Seacă, localitate situată la 7 kilometri de municipiul Paşcani, a fost sfinţit ieri, în ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, de către Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în prezenţa a sute de credincioşi. La sfârşitul Sfintei Liturghii, ierom. Paisie Cernamorit, egumenul aşezării monahale, a fost hirotesit protosinghel. Schitul Valea Seacă aparţine de Mănăstirea "Sfinţii Trei Ierarhi" din Iaşi.
Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a poposit ieri la Schitul Valea Seacă, unde a sfinţit Paraclisul de vară cu hramul "Acoperământul Maicii Domnului" şi unde a oficiat Sfânta Liturghie, în sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul slujitor, alături de arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, stareţ al Mănăstirii "Sfinţii Trei Ierarhi" şi stareţ al Schitului Valea Seacă, şi de ierom. Paisie Cernamorit, egumenul Schitului Valea Seacă, au mai făcut parte arhim. Vichentie Amariei, stareţul Mănăstirii Secu, şi protos. Arsenie Hanganu, egumenul Mănăstirii Cetăţuia. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de studenţi teologi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi.
Slujba de sfinţire a noului paraclis, prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir, a fost urmată de Sfânta Liturghie săvârşită pe un podium special amenajat, la care au participat cu evlavie numeroşi credincioşi. La finalul slujbei, arhim. Nichifor Horia a dat citire hrisovului de sfinţire, după care a urmat cuvântul egumenului schitului, care a mulţumit tuturor binefăcătorilor, dar şi credincioşilor prezenţi la cele două evenimente: sfinţirea paraclisului de vară şi prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, unul dintre ocrotitorii schitului.
În cuvântul rostit credincioşilor prezenţi, IPS Teofan a vorbit despre frumuseţea locului Schitului Valea Seacă, unde "codrii Paşcanilor şi noua aşezare monahală aduc puţină culoare şi adâncime regiunii" şi formează "o oază binecuvântată". În continuare, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a vorbit despre virtuţile Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, care reprezintă un model atât pentru viaţa monahală, cât şi pentru viaţa de familie: "călugărul, preotul din parohie şi creştinul din lume trebuie să fie mucenici şi doctori în acelaşi timp, după chipul Sfântului Mare Mucenic Pantelimon. Pentru cei ce au ales călugăria, se spune că viaţa de mănăstire este o viaţă de mucenicie continuă. Din momentul când fratele intră pe poarta mănăstirii, până când este aşezat în mormânt, viaţa lui trebuie să fie o viaţă de mucenic, căci a te ruga ziua şi noaptea, a posti, a nu avea avere, a nu avea familie, a nu avea voinţă proprie, aceasta înseamnă o viaţă de mucenic. Dar şi cei din lume sunt chemaţi să dobândească chipul mucenicesc, căci ce este mama care naşte şi creşte prunci în frica de Dumnezeu, dacă nu o mucenică? Sau ce este tatăl, care se jertfeşte, şi caută, şi munceşte să aducă acasă cele de trebuinţă pentru familia lui, dacă nu un martir? Pe de altă parte, călugări, preoţi şi credincioşi, trebuie să fim doctori unii pentru alţii, căci nu este un doctor mai mare şi mai folositor în viaţă decât cel care aduce alinare sufletului, minţii şi inimii aproapelui. Călugărul trebuie să fie alinare şi doctorie pentru cei cu care vieţuieşte în obştea lui monahală, iar tatăl şi mama, soţul şi soţia, părintele şi copilul trebuie să aducă tămăduire sufletească comunităţii în mijlocul căreia trăiesc".
În continuare, IPS Teofan l-a hirotesit întru protosinghel pe ierom. Paisie Cernamorit, egumenul Schitului Valea Seacă şi l-a felicitat pe arhim. Nichifor Horia, stareţul lăcaşului monahal. Totodată, au fost oferite diplome şi distincţii de vrednicie binefăcătorilor schitului. Manifestarea religioasă s-a încheiat cu o agapă la care au fost invitaţi toţi credincioşii prezenţi.
Paraclisul de vară din aşezarea monahală ocrotită de Sfântul Ierarh Dosoftei şi Sfântul Pantelimon a fost amenajat începând cu luna octombrie a anului 2011, prin implicarea arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, şi a ierom. Paisie Cernamorit, egumenul Schitului Valea Seacă. Schitul Valea Seacă are trei vieţuitori, o biserică frumoasă şi un corp de chilii, aflându-se la 7 kilometri de municipiul Paşcani.