„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Prindeți curaj și ridicați capetele voastre, pentru că răscumpărarea voastră se apropie. Apoi le-a spus o pildă: Vedeți smochinul și toți copacii: când înfrunzesc aceșt
Tradiţii româneşti la Bohotin
Ultima săptămână a lunii aprilie a fost plină de emoţii pentru tinerii din Parohia Bohotin, judeţul Iaşi. Prin intermediul parteneriatului cu Liceul „Lascăr Rosetti" din Răducăneni, parohia a putut să implice în activităţi educative şi cu aspect tradiţional ce au scos la lumină obiceiuri seculare ale satului românesc pe copiii, tinerii şi profesorii participanţi la proiectul Erasmus+ „Social exclusion can be cured! 2017-2019". Proiectul are cinci mobilităţi: în Portugalia, Italia, România, Grecia şi Turcia, iar activitatea din ţara noastră s-a desfăşurat de pe 22 până pe 28 aprilie 2018.
Sub patronajul Portugaliei, dar cu grija directorului liceului, prof. Coca Codrianu, acest proiect a suscitat atenţie deosebită din partea Parohiei „Sfântul Nicolae" Bohotin, care a dorit să arate în acest fel că tradiţiile româneşti nu au dispărut. Din echipa proiectului au făcut parte cadre didactice de la Liceul „Lascăr Rosetti" şi de la Şcoala Bohotin: director adj. Panţiru Livia, prof. Aurora Enache, prof. Daniela Burdia, prof. Alina Andrei, prof. Andreea Aştefanei, prof. Frunzete Gabriela, înv. Vasile Rotariu, prof. învăţământ preşcolar Mariana Şurpanu şi elevii şcolilor.
Cei care au coordonat frumoasa desfăşurare a activităţilor din ziua de joi, 26 aprilie, au fost doamna Alina Andrei, profesor de limba şi literatura română la liceul din Răducăneni, şi preotul paroh din Bohotin. Oaspeţii au fost întâmpinaţi cu pâine făcută în casă şi cu sare, cum este tradiţia românească.
Ziua a fost dedicată tradiţiilor şi spiritualităţii româneşti. În acest scop, la şcoală s-au desfăşurat trei ateliere: workshop de încondeiat ouă, ateliere de cusut şi de pictat. În cadrul acestui atelier au conlucrat români, portughezi, turci, italieni şi greci pentru a rezulta diferite modele tradiţionale pictate pe teracotă, sau cusute pe etamină, sau pictate cu ceară de albine pe ouă pregătite special pentru încondeiere. Activităţile s-au finalizat cu o horă românească a elevilor din Şcoala Bohotin, îmbrăcaţi în costume populare, după care toţi cei prezenţi au dansat, pe muzică populară românească. Elevii din Turcia au organizat şi ei un dans tradiţional. A urmat apoi vizitarea Bisericii „Sf. Nicolae" din localitate, monument istoric din 1845.
Prof. Aurora Enache a fost încântată de reuşita evenimentului organizat, coniderând „o zi plină la Şcoala Bohotin: ateliere de pictat, cusut, încondeiat ouă şi câteva cantece şi dansuri populare, un dans surpriză al băieţilor din Turcia, iar la final o masă românească la prăznicarul din sat cu sarmale delicioase, mămăligă la ceaun şi cozonac pufos".
„Reuşita activităţii din 26 aprilie a proiectului internaţional Erasmus+ „Social exclusion can be cured! 2017-2019" este datorată credincioşilor din Parohia Bohotin şi celor care ne-au ajutat la pregătirea celor necesare pentru ateliere, expoziţie şi pentru degustarea mâncărurilor tradiţionale. Mulţumim tuturor celor ce ne-au fost alături, oaspeţilor, coordonatorilor şi primim cu drag noi proiecte care să revigoreze dragostea de tradiţiile româneşti şi credinţa ortodoxă, precum şi imaginea ţării noastre în lumea întreagă", a spus pr. Iulian Andrei.
(prof. Alina Andrei)