„După plecarea magilor, iată îngerul Domnului se arătă în vis lui Iosif, zicând: Scoală-te, ia Pruncul şi pe Mama Sa, fugi în Egipt şi stai acolo până ce-ţi voi spune, fiindcă Irod va căuta Pruncul ca
„Trăind starea de jertfă, devenim oameni mult mai puternici“
Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt“ marchează în aceste zile 140 de ani de la înfiinţare. Pentru a celebra cele 14 decade de istorie, militarii ieşeni au pregătit o serie de manifestări. Acestea au început încă de luni-seară, 9 ianuarie, când la Cercul Militar Iaşi a avut loc o seară duhovnicească cu tema „Jertfelnicia, virtute definitorie a sfinţeniei şi eroismului“.
La manifestare a fost invitat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, dar şi preoţi militari din garnizoanele Iaşi, Botoşani şi Piatra Neamţ, care au prezentat fiecare câte o prelegere pe tema stabilită. În deschidere a adresat un scurt cuvânt colonelul Dragoş Iacob, comandantul Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt“, după care părintele Adrian Morţun, preot militar la comandamentul Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt“ şi cel care a coordonat evenimentul, a punctat câteva aspecte pornind de la expresia „Dar din dar se face rai“: „Militarul este chemat să aducă această viaţă drept jertfă pentru apărarea patriei şi a pământului strămoşesc. În momentul în care viaţa pe care o aduce el pe altarul patriei este jertfită şi devine jertfă înaintea lui Dumnezeu, darul pe care l-a primit el de la Dumnezeu şi pe care prin jertfă i-L oferă lui Dumnezeu şi neamului său i se face lui rai, şi din momentul acela noi îl numim erou. Eroul prin excelenţă îşi dăruieşte pe altarul patriei darul pe care l-a primit de la Bunul Dumnezeu - viaţa , mântuindu-se prin jertfa sa. De aceea, în ziua sărbătorii Înălţării Domnului, îi pomenim pe eroii neamului, care s-au înălţat prin jertfa lor cu sufletul la Cer“.
În cuvântul său, IPS Părinte Mitropolit Teofan a subliniat faptul că starea de jertfă trebuie să fie permanentă: „Viaţa este făcută în aşa fel încât în fiecare zi avem posibilităţi şi momente pentru a trăi starea de jertfă. Trăind starea de jertfă, devenim oameni mult mai puternici; jertfa în sine nu este o chestiune negativă. Adevăratul om, adevăratul creştin, adevăratul preot, adevăratul militar nu poate fi decât cel care are această capacitate de jertfă pe care să o trăiască zilnic în raport cu subalternul, cu superiorul, cu semenul în general. Să ne dăruiască Dumnezeu putere să ne asumăm această stare de jertfă pentru a deveni oameni adevăraţi şi profesionişti adevăraţi“.
„Ceremonie militară de decorare a Drapelului de Luptă“
Manifestările aniversare au continuat ieri la statuia ecvestră a domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt din satul Băcăoani, comuna Muntenii de Jos, judeţul Vaslui, unde a avut loc o ceremonie militară şi religioasă. Tot ieri, în Aula Magna „Mihai Eminescu“ a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi a avut loc simpozionul cu tema „De la Regimentul 15 Dorobanţi la Brigada 15 Mecanizată Podu Înalt (1877-2017)“, în cadrul căruia au susţinut expuneri profesori universitari din cadrul Facultăţii de Istorie din Iaşi. Astăzi, între orele 11:00-14:00, are loc „Ziua Porţilor Deschise“ la Batalionul 151 Infanterie „Lupii Negri“. Manifestările se vor încheia mâine, 12 ianuarie, când, de la ora 11:00, pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt din municipiul Iaşi va avea loc o ceremonie militară de decorare a Drapelului de Luptă al Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt“.