„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
„Trăind starea de jertfă, devenim oameni mult mai puternici“
Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt“ marchează în aceste zile 140 de ani de la înfiinţare. Pentru a celebra cele 14 decade de istorie, militarii ieşeni au pregătit o serie de manifestări. Acestea au început încă de luni-seară, 9 ianuarie, când la Cercul Militar Iaşi a avut loc o seară duhovnicească cu tema „Jertfelnicia, virtute definitorie a sfinţeniei şi eroismului“.
La manifestare a fost invitat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, dar şi preoţi militari din garnizoanele Iaşi, Botoşani şi Piatra Neamţ, care au prezentat fiecare câte o prelegere pe tema stabilită. În deschidere a adresat un scurt cuvânt colonelul Dragoş Iacob, comandantul Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt“, după care părintele Adrian Morţun, preot militar la comandamentul Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt“ şi cel care a coordonat evenimentul, a punctat câteva aspecte pornind de la expresia „Dar din dar se face rai“: „Militarul este chemat să aducă această viaţă drept jertfă pentru apărarea patriei şi a pământului strămoşesc. În momentul în care viaţa pe care o aduce el pe altarul patriei este jertfită şi devine jertfă înaintea lui Dumnezeu, darul pe care l-a primit el de la Dumnezeu şi pe care prin jertfă i-L oferă lui Dumnezeu şi neamului său i se face lui rai, şi din momentul acela noi îl numim erou. Eroul prin excelenţă îşi dăruieşte pe altarul patriei darul pe care l-a primit de la Bunul Dumnezeu - viaţa , mântuindu-se prin jertfa sa. De aceea, în ziua sărbătorii Înălţării Domnului, îi pomenim pe eroii neamului, care s-au înălţat prin jertfa lor cu sufletul la Cer“.
În cuvântul său, IPS Părinte Mitropolit Teofan a subliniat faptul că starea de jertfă trebuie să fie permanentă: „Viaţa este făcută în aşa fel încât în fiecare zi avem posibilităţi şi momente pentru a trăi starea de jertfă. Trăind starea de jertfă, devenim oameni mult mai puternici; jertfa în sine nu este o chestiune negativă. Adevăratul om, adevăratul creştin, adevăratul preot, adevăratul militar nu poate fi decât cel care are această capacitate de jertfă pe care să o trăiască zilnic în raport cu subalternul, cu superiorul, cu semenul în general. Să ne dăruiască Dumnezeu putere să ne asumăm această stare de jertfă pentru a deveni oameni adevăraţi şi profesionişti adevăraţi“.
„Ceremonie militară de decorare a Drapelului de Luptă“
Manifestările aniversare au continuat ieri la statuia ecvestră a domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt din satul Băcăoani, comuna Muntenii de Jos, judeţul Vaslui, unde a avut loc o ceremonie militară şi religioasă. Tot ieri, în Aula Magna „Mihai Eminescu“ a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi a avut loc simpozionul cu tema „De la Regimentul 15 Dorobanţi la Brigada 15 Mecanizată Podu Înalt (1877-2017)“, în cadrul căruia au susţinut expuneri profesori universitari din cadrul Facultăţii de Istorie din Iaşi. Astăzi, între orele 11:00-14:00, are loc „Ziua Porţilor Deschise“ la Batalionul 151 Infanterie „Lupii Negri“. Manifestările se vor încheia mâine, 12 ianuarie, când, de la ora 11:00, pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt din municipiul Iaşi va avea loc o ceremonie militară de decorare a Drapelului de Luptă al Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt“.