„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Trei corale dornene au încântat cetatea Cernăuţiului
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, în perioada 20-22 mai 2016, Corul „Ecclesia“ al Parohiei Dorna Candrenilor, alături de Corul de cameră „Dorna“ şi corala preoţească din Bazinul Dornelor, s-a deplasat la Cernăuţi, în cadrul unui parteneriat cultural cu Societatea pentru cultură românească “Mihai Eminescu“, condusă de d-l Vasile Bâcu, d-l Nicolae Şapcă, dirijorul Vasile Pojoga şi d-l Traian Dârda.
Am vizitat obiective importante culturale şi religioase din Cernăuţi şi nu numai: Cetatea Hotin, Catedrala Mitropolitană din Cernăuţi ş.a. Ne-am închinat la mormântul bravilor români şi la capela mitropoliţilor bucovineni. Sâmbătă seara, la invitaţia Preasfinţitului Părinte Longhin, Episcop-vicar de Bănceni, toate cele trei formaţii corale au susţinut un concert care a conţinut piese corale româneşti, dar şi bizantine. Ne-am bucurat de cuvântul Preasfinţitului, iar prezenţa copiilor de la orfelinatul aflat în grija Mănăstirii Bănceni ne-a făcut să înţelegem că fapta de milostenie este necesară pentru o trăire sufletească şi duhovnicească de excepţie. Bucuria ierarhului, împreună cu soborul de preoţi şi de maici, era împlinită de voioşia copiilor.
Preoţii din corala preoţească au slujit duminică Sfânta Liturghie la biserica Mănăstirii Bănceni, răspunsurile la strană fiind date de Corul „Ecclesia“ şi Corul de cameră „Dorna“, dirijate de pr. Doroftiesei Gabriel şi Borgovan Iulian. În după-amiaza aceleiaşi zile, am participat la o paradă a portului popular românesc, organizată în centrul Cernăuţilor, unde coriştii noştri au îmbrăcat haina tradiţională bucovineană. Am vizitat şi Palatul mitropolitan din Cernăuţi, unde odinioară dascăli şi preoţi şi-au făcut studiile până la al Doilea Război Mondial, rămânând în istoria bisericii ca slujitori de elită ai sfintelor altare. Ne-am bucurat de o caldă ospitalitate, am văzut patriotism trăit la el acasă şi am învăţat de la Preasfinţitul Părinte Longhin „să iertăm, să ajutăm şi să iubim“. Personal, mulţumesc d-lui Ungureanu Dragoş şi d-lui Danea Dorel din Dorna Candrenilor, care au sponsorizat tinerii de la „Ecclesia“.
Dăm slavă Bunului Dumnezeu că am cunoscut români bucovineni de o înaltă ţinută sufletească şi profesională. Mulţumesc colegilor de la cele trei corale pentru răbdare şi pentru dragostea a tot ceea ce presupune cântul coral religios şi bizantin. (Pr. paroh Doroftiesei Gabriel)