„Zis-a Domnul: Nu judecați și nu veți fi judecați; nu osândiți și nu veți fi osândiți; iertați și veți fi iertați; dați și vi se va da; turna-vor în sânul vostru o măsură bună, îndesată,
Troiţă ridicată în memoria eroilor la Scobinţi
Duminică, 25 iunie 2017, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a oficiat slujba de sfinţire a unei troiţe ridicate în comuna Scobinţi din Protopopiatul Hârlău, în memoria celor care au trecut la Domnul în luptele ce au avut loc în zonă în perioada 21-24 iunie 1616.
Localnicii din comuna Scobinţi au venit duminică în număr mare la slujba de sfinţire a troiţei eroilor, ridicată la Podul lui Contaş, la intrarea în comună. Slujba a fost oficiată de IPS Părinte Mitropolit Teofan, care a săvârşit cu această ocazie şi o slujbă de binecuvântare la izvorul cu apă potabilă de unde sute de oameni îşi fac rezerve pentru gospodărie. La finalul slujbei, ierarhul a rostit un scurt cuvânt referitor la semnificaţia ridicării unui astfel de monument dedicat celor care şi-au jertfit viaţa pentru ţară: „Locul acesta, cu sfânta cruce ştefaniană aşezată pe el, reprezintă o readucere aminte. Cei care, trecând pe această rută importantă, vor privi o clipă spre acest monument şi vor citi mărturiile scrise pe spatele crucii vor crea o punte peste veacuri şi gândul lor se va lega de o istorie frumoasă, şi în acelaşi timp frământată, a Moldovei. Dumnezeu să primească jertfa tuturor eroilor neamului care au făcut ca această parte de ţară şi toată patria, în general, să rămână creştin-ortodoxă. Credinţa pe care o avem nu se datorează nouă, ci celor care ne-au precedat, mulţi dintre ei făcând jerfte foarte mari pentru acest lucru".
În semn de recunoştinţă, administraţia locală i-a dăruit Părintelui Mitropolit o distincţie şi monografia comunei, pusă într-o traistă tradiţională.
Crucea înaltă de câţiva metri a fost făcută după un proiect a doi meşteri populari din zona, Dumitru şi Gică Biţă. Potrivit paginilor de istorie, ultima bătălie medievală ce a avut loc pe acele meleaguri a fost în luna august a anului 1616. După câţiva ani de la acest moment, Hârlăul va deveni capitala Moldovei. Comitetul de iniţiativă pentru realizarea monumentului a fost format din jr. Gheorghe Hrişcu - primar, Veronica Chiriac, Trofin C. Constantin - viceprimar, Consiliul Local Scobinţi, arhim. Gavriil Alexa, stareţul Mănăstirii Sângeap-Basaraba, pr. dr. Dumitru Tincu, pr. Mihai Cozma, col. (rez) Dumitru Miron.