„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
„Tu, popor român, să nu te temi dacă vor veni străinii peste tine! Să te temi atunci când mamele nu vor mai face copii!“
Bucuria sărbătorii hramului din acest an a fost întregită la Mănăstirea Vorona din judeţul Botoşani cu oficierea slujbei de sfinţire a bisericii din cimitirul aşezării monahale, închinată Sfântului Ierarh Nicolae. Slujba de târnosire şi slujba Sfintei Liturghii au fost oficiate de trei ierarhi ai Bisericii noastre: Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul românilor ortodocşi din Europa de Nord, şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
Astăzi, 9 septembrie, Mănăstirea Sihăstria Voronei îşi sărbătoreşte ocrotitorul, pe Sfântul Cuvios Onufrie, de la a cărui canonizare se împlinesc 10 ani.
Mărturie vie a evlaviei monahale româneşti, Mănăstirea Vorona din judeţul Botoşani şi-a sărbătorit ieri, în ziua praznicului Naşterii Maicii Domnului, principalul hram. Bucuria sărbătorii a fost întregită de oficierea slujbei de sfinţire a bisericii din cimitirul aşezării monahale. Locaşul îl are ca ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nicolae şi a fost ridicat în anul 1836 de arhimandritul Rafail, stareţul Mănăstirii Vorona. În ultimii ani s-au efectuat lucrări de restaurare şi pictură. Slujba de sfinţire şi slujba Sfintei Liturghii au fost oficiate de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul românilor ortodocşi din Europa de Nord, şi de Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjuraţi de un numeros sobor de preoţi. La eveniment au fost prezente oficialităţi locale şi judeţene, precum şi 2.000 de credincioşi, veniţi din mai multe judeţe ale ţării. Conform tradiţiei, credincioşii prezenţi la hramul Voronei s-au închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care a fost scoasă din Sfântul Altar al Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ şi aşezată în curtea aşezării monahale.
„Liturghia este anticameră a Împărăţiei cerurilor“
După citirea Evangheliei din cadrul Sfintei Liturghii, cuvântul de învăţătură a fost rostit de Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie, care a vorbit despre scopul vieţii creştine - mântuirea sufletului: „Scopul nostru, al tuturor - familia mică şi familia mare, este mântuirea sufletelor noastre şi dobândirea Împărăţiei lui Dumnezeu. De aceea ne-am adunat la această slujire euharistică, pentru a cere ocrotirea Maicii Domnului şi pentru a ne simţi împreună cu Maica Domnului ca fii ai Împărăţiei; Liturghia este anticameră a Împărăţiei cerurilor“.
La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a subliniat faptul că viitorul neamului nostru şi temelia vieţii creştine îl reprezintă ascultarea cuvântului lui Dumnezeu şi naşterea de prunci: „Mesajul Bisericii în ziua Naşterii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu este următorul: pentru ca omul să fie fericit în viaţa de mănăstire sau în viaţa de parohie, de familie, trebuie să asculte cuvântul lui Dumnezeu. Iar, a doua pricină, pentru ca omul din lume să fie împlinit, este naşterea de copii. «Fericit este pântecele care Te-a purtat şi sânii la care ai supt». Dacă privim cu atenţie asupra lumii, asupra a tot ceea ce înseamnă lucru frumos şi adevărat, putem spune că doar cei care împlinesc aceste două lucruri sunt cu adevărat fericiţi: cei care ascultă cuvântul lui Dumnezeu şi-l împlinesc pe el şi cei care nasc copii şi îi cresc în frică de Dumnezeu, în ruşine de oameni şi în iubire de neam. (...) Privim în aceste zile la tot ceea ce se întâmplă în lume şi în Europa. În general ne întristăm şi zicem că nu este bine să vină atâţia străini la noi, să vină atâţia străini în Europa, pentru că nu sunt creştini. Un mare bărbat al neamului nostru, după numele lui, mare pedagog şi ministru, Simeon Mehedinţi, a spus câteva lucruri, parcă profeţii pentru ziua de astăzi: „Tu, popor român, să nu te temi dacă vor veni străinii peste tine! Să te temi atunci când mamele nu vor mai face copii!“. Şi spunea acest lucru într-o perioadă în care în ţară erau 8 milioane jumătate de români şi se năşteau 300.000 de copii pe an. Acum suntem cel puţin de două ori mai mulţi ca număr, însă naşterile de prunci au scăzut la jumătate - 180.000“.
Persoanele ce au sprijinit lucrările de restaurare a bisericii din cimitirul Mănăstirii Vorona au primit distincţii de vrednicie din partea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. De asemenea, stavrofora Teofana Scântei, stareţa Mănăstirii Vorona, a primit din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan o icoană cu Maica Domnului, aceasta oferind, la rândul ei, câte o icoană cu Sfântul Ierarh Nicolae celor trei ierarhi care au slujit.
Astăzi, în zona Voronei este un alt motiv de sărbătoare. Mănăstirea Sihăstria Voronei îşi cinsteşte ocrotitorul, pe Sfântul Cuvios Onufrie, de la a cărui canonizare s-au împlinit 10 ani. Cu acest prilej, va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească şi se vor sfinţi clopotniţa şi altarul de vară al mănăstirii. Vor sluji Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul românilor ortodocşi din Europa de Nord, şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.