„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Un nou îndrumător de doctorat, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi
Şcoala doctorală a Facultăţii de Teologie „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi s-a îmbogăţit, începând de săptămâna aceasta, cu încă un profesor coordonator, în persoana părintelui decan Ion Vicovan, titularul disciplinei Istoria Bisericii Ortodoxe Române. Evenimentul de prezentare publică a tezei de abilitare a avut loc luni, 1 septembrie 2015, în Sala Profesori a facultăţii de teologie ieşene.
Teza de abilitare a părintelui prof. univ. dr. Ion Vicovan s-a numit „Arhiepiscopia Iaşilor la jumătatea veacului al XX-lea“, iar din comisie au făcut parte pr. prof. univ. dr. Alexandru Moraru de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu şi pr. prof. univ. dr. Mihail Simion Săsăujan de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi. După susţinerea tezei, candidatul a răspuns întrebărilor venite de la membrii comisiei şi de la cei prezenţi în sală. La final, membrii comisiei au consemnat un proces-verbal special cu privire la calitatea lucrării şi a prezentării acesteia, care va fi înaintat, prin universitate, la minister, pentru confirmare.
Abilitarea reprezintă certificarea calităţii unei persoane de a conduce lucrări de doctorat şi de a ocupa funcţia, didactică şi de cercetare, de profesor universitar. Examenul în vederea obţinerii dreptului de conducere de doctorat presupune, potrivit metodologiei, întocmirea unui dosar şi susţinerea unei teze de abilitare pe o temă aleasă de candidat. Teza trebuie susţinută public, în prezenţa unei comisii propusă de şcoala doctorală din cadrul universităţii şi aprobată de o comisie din minister.