„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Un pas spre înfrăţirea a două parohii de pe ambele maluri ale Prutului
Între acţiunile menite să pună în valoare Anul Centenar în Parohia Toma Cozma din Iaşi s-a înscris şi vizita efectuată de un grup numeros de credincioşi, condus de părintele paroh Mihai Mărgineanu în Parohia Călăraşi Sat din Republica Moldova. Acţiunea s-a dorit a fi un prim demers în vederea înfrăţirii celor două parohii. S-a dat dat curs astfel iniţiativei luate de Protopopiatul 1 Iaşi şi Protopopiatul Călăraşi pentru apropierea şi ajutorarea între parohiile de pe cele două maluri ale Prutului.
Încă de la sosire, delegaţia a fost întâmpinată cu multă căldură de părintele Andrei Cojocari, parohul Bisericii Călăraşi Sat, înconjurat de credincioşii săi. A fost săvârşită o slujbă de mulţumire pentru binefacerile primite, apoi a avut loc o slujbă de pomenire a vrednicului preot Alexandru Baltagă, urmată de un cuvânt evocator rostit de părintele Andrei Cojocari. Acesta a arătat că preotul Alexandru Baltagă a slujit fără întrerupere în Parohia Călăraşi Sat vreme de 54 de ani, cu rezultate pastorale deosebite. Om implicat în viaţa publică, în calitatea sa de deputat în Sfatul Ţării, preotul Alexandru Baltagă a votat la 27 martie 1918 Unirea Basarabiei cu România, fiind mandatat în acest scop din partea preoţimii basarabene. După anexarea Basarabiei la URSS, preotul Alexandru Baltagă, în vârstă de 79 de ani, a fost arestat şi şi-a aflat sfârşitul în temniţele comuniste în 7 august 1941.
Membrii delegaţiei ieşene au înmânat părintelui Andrei Cojocari darul adus din partea parohiei: cărţi de cult, cărţi de rugăciuni, cărţi de predici, cărţi duhovniceşti, toate în limba română. A urmat apoi la o agapă organizată de creştinii din Călăraşi Sat.
„Cu acest prilej am subliniat că scopul principal al vizitei a fost de a ne cunoaşte reciproc, astfel încât înfrăţirea dintre cele două parohii să deschidă larg porţile apropierii interumane. Să fim mai aproape de Sfânta Biserică, să fim mai aproape unii de alţii, să îi aducem aproape de Hristos şi pe cei care s-au îndepărtat, s-au lăsat ademeniţi de provocările lumii. Avem multe de învăţat unii de la alţii, căci în toate şi în toţi e o tainică pedagogie, iar înfrăţirea noastră de aici să fie începutul cel bun care să ne dea posibilitatea să ne întâlnim ca fraţi şi în Împărăţia lui Dumnezeu. Dragostea creştină şi tradiţionala ospitalitate a gazdelor ne-au încredinţat «cât este de bine şi cât e de frumos atunci când fraţii sunt împreună». La despărţire, am adresat invitaţie părintelui Andrei Cojocari şi enoriaşilor săi să vină în vizită în parohia noastră şi nădăjduim ca atunci, cu binecuvântarea ierarhilor noştri, să pecetluim protocolul de înfrăţire dintre cele două comunităţi parohiale”, ne-a declarat părintele Mihai Mărgineanu.