„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Unirea Principatelor Române, sărbătorită la Târgu Neamţ
Pe 24 ianuarie 2019 s-au împlinit 160 de ani de la unirea celor două principate române, Moldova şi Ţara Românească, ce au format România unită sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Aflaţi încă sub amprenta Anului Centenar 2018 şi a începului centenarului pentru tratatele de pace din 1919, administraţia locală târgnemţeană a organizat un eveniment pentru a marca cele 16 decenii de la Unirea Principatelor Române.
Joi, 24 ianuarie 2019, în oraşul Târgu Neamţ s-a desfăşurat un moment dedicat Unirii din 1859. Activităţile s-au desfăşurat la Casa de Cultură „Ion Creangă”, unde au participat autorităţile locale, invitaţii, dar şi cetăţeni iubitori de neam.
Manifestările au fost deschise cu intonarea imnului naţional, după care a urmat serviciul religios oficiat de pr. Nicolae Axentioi, protoiereu al Protoieriei Târgu Neamţ, însoţit de pr. Viorel Laiu, directorul Seminarului Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ, şi de pr. Bogdan Apopei, consilier personal al primarului. Părintele protoiereu a ţinut primul discurs, în care a evidenţiat importanţa Unirii din punct de vedere politic, dar şi contribuţia mitropoliţilor Sofronie Miclescu al Moldovei şi Nifon al Ungrovlahiei, accentuând faptul că „Unirea de la 1859 a fost unirea de bază ce a pregătit Unirea cea Mare de la 1918. Unirea este un dar de la Dumnezeu”. În continuare, s-a dat citire unui discurs ţinut cu prilejul împlinirii a 55 de ani de la Unirea Principatelor, alocuţiune rostită de pr. Constantin Gheorghiescu, fost paroh la Parohia Ghindăoani şi învăţător de şcoală, iar pentru gândirea patriotică şi pentru a da exemplu de dăruire vom reda câteva rânduri: „Fraţi Români, în timpul unui an sunt aşezate din timp în timp sărbători bisericeşti sau religioase pentru preamărirea lui Dumnezeu şi cinstirea sfinţilor săi, la care privind să luăm pentru viitor pildă de viaţă bună şi plăcută lui Dumnezeu. În timpul anului mai sunt aşezate şi alte sărbători numite naţionale în care sărbătorim aducerea-aminte şi cinstirea eroilor noştri naţionali şi a întâmplărilor mari istorice, petrecute în vremurile de demult din care a răsărit ţara noastră pe care o vedem noi astăzi. Asemenea zile în care s-au petrecut fapte mari pentru neamul nostru românesc se cuvine a nu le da uitării, ci, oprindu-ne paşii noştri, din drumul ce-l facem în această viaţă trecătoare, se cuvine a ne aminti aceste fapte mari şi apoi a ne gândi la viitorul neamului şi al ţării noastre...”.
În cadrul şedinţei protopopiatului din 22 ianuarie, pr. prof. Sebastian Croitoru, a susţinut o expunere cu prilejul comemorării Unirii din 1859 şi a anului 2019, An omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari) şi An comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti în Patriarhia Română.
După alocuţiunea părintelui protopop a luat cuvântul Vasile Harpa, primarul oraşului Târgu Neamţ, care i-a îndemnat pe români să fie uniţi şi să ducă mai departe istoria poporului român. La eveniment au participat doamna Elena Laiu -inspector şcolar general al ISJ Neamţ, pr. Marian Filip, misionar protopopesc, împreună cu Grupul „Străjerii Cetăţii Neamţ”, dar şi alţi reprezentanţi ai diferitelor instituţii, autorităţi locale, profesori, elevi şi locuitori ai urbei. După discursurile rostite, cei prezenţi au dansat cu toţii „Hora Unirii”, iar ansamblurile de dansuri ale Casei de Cultură au dat un spectacol pentru a marca aşa cum se cuvine actul istoric al Unirii. Am putea spune că 24 ianuarie 2019 este ziua de odovanie a sărbătoririi comemorării Centenarului Marii Uniri, astfel închizându-se manifestările prilejuite de acest eveniment istoric din viaţa poporului român.