„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
„Vacanţa în tinda Bisericii” de la Parohia Sadova
Sosirea vacanţei de vară aduce pentru toţi copiii bucuria şi împlinirea unui an de muncă pe băncile şcolii, dar şi fericirea de a se simţi liberi şi lipsiţi de orice grijă, pentru că aşa este vârsta copilăriei! Pentru copiii şi tinerii care formează grupul de cateheză al Parohiei „Sfântul Nicolae” din localitatea Sadova, vacanţa mare din acest an a prilejuit întâlnirea în trei zile de tabără. Evenimentul, intitulat „Vacanţă în tinda Bisericii”, s-a desfăşurat în perioada 18-20 iulie sub auspiciile Centenarului, dar şi a unităţii de neam şi credinţă. Pentru cei 40 de participanţi, fiecare zi a însemnat o provocare, cu activităţi inedite, pe măsura vârstei lor.
Susţinută de câţiva oameni inimoşi şi iubitori de frumos - domnul Nicolae Hurghiş şi Ligia Eugenia, domnul Vasile Lehaci şi Monica Maria - şi avându-i ca organizatori pe pr. Simion Mîndrilă şi prof. Lidica Mîndrilă, tabăra a debutat cu întâlnirea tinerilor cu meşterul artizan şi sculptor în lemn, domnul Alboi Vasile din Câmpulung Moldovenesc. Meşterul artizan, împreună cu familia lui, a demonstrat pe viu celor prezenţi valoarea uriaşă a lemnului în industria ţărănească. Obiectele de uz casnic realizate şi prezentate i-a făcut pe copii să călătorească într-o lume de basm şi legendă aproape apusă. Buciumul şi cornul i-a pus la grea încercare pe toţi participanţii, totul transformându-se într-o adevărată competiţie, pe măsura vechimii acestor instrumente.
A urmat concursul de desene pe asfalt cu tema „Credinţa care ne uneşte”, unde participanţii şi-au exprimat şi explicat credinţa lor în Sfânta Treime ca izvor dătător de viaţă veşnică, dar şi legătura ce se creează între copil şi Dumnezeu, dar şi între toate persoanele umane.
A doua zi a taberei a avut drept oaspete un personaj drag nouă, care le-a prezentat participanţilor arta fotografiei. Doamna Paula Gătej din Câmpulung Moldovenesc a venit cu o întreagă recuzită fotografică, cu poveşti frumos ambalate în cuvinte şi exemplificări care i-a făcut pe cei prezenţi să-şi dorească să devină fotografi de excepţie. S-a continuat cu un atelier de învăţare a alfabetului limbii neoelene, predat de către domnişoara masterand Mîndrilă Emanuela într-o manieră ludică, ce a îmbinat elemente pedagogice de mare fineţe cu ritmul muzicii greceşti, atelier care a stârnit o mare curiozitate.
Atelierul de muzică, prezentat de către teologul Mîndrilă Iustinian Ioan a continuat, într-o manieră inedită, munca desfăşurată în Grupul vocal „Nikolaos” de mulţi ani. Astfel, experimentarea diferitelor stiluri de interpretare vocală însoţită de joc şi mişcare, precum şi jocurile muzicale au fost izvor de bucurie şi exuberanţă, reuşind să-i unească, mari şi mici deopotrivă, într-un singur glas.
În ziua de prăznuire a Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, toţi participanţii la tabără au fost prezenţi la Sfânta Liturghie, apoi la masa de prânz, iar seara, în jurul mult aşteptatului foc de tabără, a fost un nou prilej de cântec, joacă şi voie bună. În acompaniament de chitară, imnul taberei a răsunat sub cerul care lăcrima, din când în când, la vederea infinitei bucurii.
Concluzia a fost că numai în unitate deplină se pot face lucruri temeinice, care aduc pace sufletului, speranţă pentru generaţiile viitoare, dovadă de netăgăduit că adevărata bogăţie nu ţine de cele materiale...