„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
„Valenţele modelului creştin în educaţia tinerilor de astăzi“
Învaţă timpul să fie blând cu tine! Este una dintre condiţiile necesare pentru a putea astâmpăra graba cu care ne-am obişnuit să pendulăm zi de zi, pentru a învăţa să ne dăm crezare unii altora, în urma trăirilor pe care le înşirăm adesea. Din dorinţa de a nu-i lăsa timpului alternative, Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) -filiala Iaşi a lansat, pe data de 14 aprilie 2016, chemarea la conferinţa intitulată „Valenţele modelului creştin în educaţia tinerilor de astăzi", avându-l ca invitat pe lect. univ. dr. Bogdan Constantin Neculau.
Îndrumaţi de aceleaşi gânduri, ne-am aşternut în suflet imaginea celui ce ne-ar putea fi călăuză, a celui ce-ar putea contribui la ascensiunea noastră profesională sau spirituală, a omului fără de care calea ne-ar fi dominată de nedumeriri. Astfel, în prima parte, am schimbat câteva păreri, raportându-ne la modul în care fiecare dintre noi percepe ideea de „model".
Este important să avem un model? Cum se raportează tinerii de astăzi la modele? Mai caută ei modele creştine? Sunt o parte din întrebările în dreptul cărora ne-am oprit, pentru a ne da seama în ce măsură putem contribui în calitate de viitori „educatori" la „modelarea caracterelor". Ne-a fost astfel oferită o adevărată lecţie despre felul în care societatea îşi pune amprenta asupra alegerilor noastre, despre faptul că educaţia însumează nu numai rigori, ci este, înainte de orice, orientarea individului spre direcţia valorilor absolute.
Ceea ce ne situează mai aproape de esenţa cuvântului „model" sunt, cu siguranţă, gândurile direcţionate către dascălii noştri. Dincolo de incontestabila pricepere cu care ne-au transmis crâmpeie desprinse din sufletul lor şi ne-au adus mai aproape de noi înşine, mulţi dintre ei ne-au ghidat spre alegerea modelelor, fără a realiza că, de fapt, ei înşişi au devenit modele. Asupra unuia dintre cele mai importante aspecte ale temei abordate, invitatul nostru vine cu lămuriri în ceea ce priveşte temelia tuturor modelelor pe care le putem urma: modelul creştin. Antrenaţi de repeziciunea cu care ne raportăm la cele ce ne-nconjoară, uităm adesea că, de fapt, răspunsul aşteptat şi modelul ale cărui principii ne dorim să se muleze preferinţelor noastre izvorăsc din puterea pe care i-o atrbuim sufletului, din capacitatea noastră de a deschide gândul ca pe-un făuritor de bine.
Continuăm căutarea modelului potrivit, având convingerea că vom şti a pune în prim-plan cele ce ne poartă-n propriul suflet şi mulţumindu-i domnului lect. univ. dr. Bogdan Constantin Neculau pentru răbdarea cu care ne-a împărtăşit parte din experienţa dumnealui!
(Rîşcanu Ioana-Roxana - Facultatea de Medicină, ASCOR Iaşi)