„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
„Valori de suflet ale Conţeştilor de ieri şi de azi”
Anul omagial al satului românesc propune printre manifestările specifice şi Concursul naţional catehetic „Hristos: sufletul satului meu”, organizat de Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române. În Protopopiatul Piatra Neamţ sunt în derulare câteva proiecte cultural-artistice care se înscriu în obiectivele specifice ale concursului şi care angrenează copii şi tineri din grupele de cateheză parohială din diferite unităţi şcolare şi din asociaţii de profil.
La Girov, activităţile de parteneriat educaţional Biserică- Şcoală sunt de peste un deceniu şi jumătate de tradiţie. Parohia „Sfântul Nicolae” - Conţeşti şi Şcoala Gimnazială „Prof. Gheorghe Dumitreasa” - Girov au în derulare proiectul „Valori de suflet ale Conţeştilor de ieri şi de azi”, debutat în 14 ianuarie 2019. Echipa de proiect este alcătuită din elevi din comuna Girov, cadre didactice din unităţile şcolii girovene, prin acordul şi participarea doamnei director Georgeta Florentina Molcăluţ şi a preotului paroh Ştefan Zaharia.
Invitaţi ai activităţilor din proiect sunt tineri artişti şi meşteşugari din Piatra Neamţ şi din comunitate, iar parteneri sunt Primăria Comunei Girov, prin domnul primar Vasile Ciubotaru, Centrul Cultural „Ionel Teodoreanu” Girov, prin domnul bibliotecar Constantin Olariu, şi reprezentanţi ai unor instituţii locale publice şi private.
Proiectul are şi aspecte filantropice, beneficiari fiind copii din comuna Girov. Mai multe detalii organizatorice ne-a oferit Ştefan Zaharia, unul dintre coordonatorii proiectului. „După stabilirea echipei de proiect şi a principalelor activităţi, am invitat alături de copiii din parohia noastră, puţini la număr, şi elevi din satele învecinate, care au dorit să colaboreze cu noi, cu acceptul părinţilor. Tot în ianuarie, am lansat un profil Facebook cu numele Conţeşti Girov, pentru a crea o comunitate conştientă de valorile satului. În cadrul şcolar, în grădiniţa din Girov şi în Centrul cultural «Ionel Teodoreanu», am organizat activităţile «Pe urmele Luceafărului: despre poet, poezie şi satul românesc», pe 15 ianuarie 2019, «Satele Conţeşti şi Girov în lumina Unirii de la 1859», pe 23 ianuarie 2019, şi «Lumea satului lui Nică - Ion Creangă şi satul românesc», pe 1 martie 2019. În data de 9 martie 2019 ne-am întâlnit în bisericuţa noastră pentru acţiunea «Pagini de istorie: atelier interactiv», iar la începutul lui mărţişor am editat suplimentul foii parohiale «Viaţa noastră», ediţia pentru copii şi tineri, conţinând informaţii despre Sfinţii 40 de Mucenici, zilele de cinstire a femeii şi o scurtă poveste despre post. Urmează alte câteva activităţi frumoase, care îşi vor pune amprenta pe sufletele tuturor celor implicaţi. Vom descoperi mai târziu ce va răsări din seminţele pe care acum le aşezăm în reavănul conştiinţei acestor copilaşi. Dumnezeu este cu noi şi nădejdea noastră se hrăneşte din bucuria copiilor şi din aprecierea părinţilor. Informaţiile momentului pot fi găsite pe pagina oficială a parohiei, din platforma online a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, în foaia parohială şi pe reţelele de socializare”.
Vechile meşteşuguri ale femeilor din satul românesc de altădată
Joi, 14 martie 2019, un grup de 16 elevi din clasele I şi a II-a, însoţiţi de preotul Ştefan Zaharia şi profesorul pentru învăţământ primar Viorica Mititelu, au mers acasă la Ileana Năstasă, din satul Gura-Văii, o localnică ce păstrează vechile meşteşuguri ale femeilor din satul românesc de altădată. O mamă şi o bunică deosebită, femeia ce a împletit în cununa vieţii 70 de ani, a învăţat să ţeasă din copilărie, de la mama sa, pe care la început o încurca printre stative, suveici şi gheme de aţe colorate sau de cordele. Deprinzând această ocupaţie casnică, a început să o îmbine cu munca câmpului, cu creşterea copiilor şi cu serviciul.
Trăirea copiilor şi a coordonatorilor la acest moment deosebit ne-a fost relatată de doamna coordonator Viorica Mititelu: „Când am ajuns la locuinţa Ileanei Năstasă, am găsit-o aşezată la războiul de ţesut. Ţesea din cordele ţoale viu colorate, reutilizând materialul din hainele vechi şi purtate. Cu răbdare şi vorba domoală, tanti Lenuţa ne-a explicat cum se instalează stativele şi care sunt paşii ce trebuie urmaţi pentru a ne putea apuca de ţesut. Ne-am îmbogăţit vocabularul cu mulţi termeni specifici acestui meşteşug: urzeală, spată, iţe, suveică, rost. După ce ne-am familiarizat cu teoria, am trecut la practică. Copiii au fost atenţi la demonstraţiile ţesătoarei, fiind nerăbdători să încerce meşteşugul. Au fost încântaţi de trecerea suveicei printre iţe, făcutul ţevilor, pregătitul suveicii, de tors sau depănat. Imaginea gazdei noastre torcând a adus în rostirea comună poezia «Bunica», scrisă de Ştefan Octavian Iosif, pe care participanţii au recitat-o în cor, creând astfel un moment emoţionant”.
În următoarele acţiuni vor fi prezentate personalităţi ale satului girovean, tehnci tradiţionale de ţesut şi tehnici moderne de realizare a fotografiilor, vor fi definitivate lucrările din secţiunile concursului, vor fi pregătite două expoziţii cu expunere publică în locaţiile proiectului şi va fi organizat evenimentul „Ziua femeii creştine”, din 23 martie 2019, ce include cântece specifice, dansuri şi melodii populare.
Proiectul „Valori de suflet ale Conţeştilor de ieri şi de azi” se va finaliza luni, 26 martie 2019, şi va fi înregistrat în faza pe protopopiat a Concursului naţional catehetic „Hristos: sufletul satului meu”.