„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Veşmântul Sfintei Parascheva, spre închinarea credincioşilor din Rateşu Cuzei
Credincioşii din filia Rateşu Cuzei, a Parohiei Tatomireşti, Protopopiatul Vaslui, judeţul Vaslui, vor avea bucuria să cinstească un veşmânt care a acoperit pentru o perioadă moaştele Sfintei Parascheva. Acesta a fost dăruit de IPS Părinte Mitropolit Teofan, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Corneliu.
În ajunul sărbătorii Sfintei Parascheva, enoriaşii din filia Rateşu Cuzei - Rebricea, a Parohiei Tatomireşti, Protopopiatul Vaslui, judeţul Vaslui, vor avea prilejul să se închine la racla ce va adăposti un veşmânt ce a acoperit pentru o vreme sfintele moaşte ale celei Multmilostive. Acest dar vine după mulţi ani în care, la iniţiativa preotului paroh Bogdan Luca, la Rateşu Cuzei Sfânta Parascheva a fost cinstită în mod deosebit prin rugăciune. Veşmântul a fost oferit de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, prin binecuvântarea oferită de Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor. „În anul 2011, am fost numit în postul de preot paroh al Parohiei Tatomireşti, Protopopiatul Vaslui. După anii în care am slujit strana Catedralei Mitropolitane din Iaşi şi am avut parte de bucuria prezenţei Sfintei Parascheva, am primit iarăşi binecuvântarea ei protectivă. M-am rugat să dobândim un veşmânt de-al Sfintei, pentru încurajarea credincioşilor în faţa încercărilor contemporane. Preasfinţitul Corneliu ne-a acordat blagoslovenia şi ne-a ajutat în demersul necesar dobândirii acestei mari binecuvântări din partea lui Dumnezeu. Astfel, prin mâinile Înaltpreasfinţitului Teofan, ni s-a oferit un veşmânt care a acoperit pentru o perioadă moaştele Sfintei Parascheva. Acest dar a venit în apropierea hramului Sfintei Parascheva, ceea ce vădeşte o mare purtare de grijă, pentru care suntem nespus de recunoscători“, a mărturisit preotul paroh Bogdan Luca. Evlavia poporului român faţă de Sfânta Parascheva este cunoscută în toată lumea, în multe biserici slujindu-se Privegherea din ajunul hramului Ocrotitoarei Moldovei. „În fiecare an, savârşim slujba Privegherii la Rateşu Cuzei, la care participă credincioşi şi din satele învecinate. Anul acesta, punem spre închinare veşmântul dăruit nouă de către Înaltpreasfinţitul Teofan“, a adăugat parohul de la Rateşu Cuzei.
Lotul pentru biserica din Rateşu Cuzei, păstrat înainte de 1989
Deşi ca vatră este atestat documentar încă din 1488 cu numele de Golăeşti, satul Rateşu Cuzei este relativ nou, numele luându-l de la postelnicul Arghire Cuza (1758-1826), care avea un han acolo (rateş-han, loc de popas). El a fost înfiinţat în anul 1911, când 64 de ţărani din cătunele şi satele vecine au cumpărat de la Elena Răşcanu 320 de hectare, prin împrumut la Casa Rurală, preţ care va fi achitat abia în 1932. De atunci, satul Rateşu Cuzei intră sub administrarea bisericească a Eparhiei Huşilor, prin desemnarea ei ca filie a Parohiei Tatomireşti cu Biserica „Adormirea Macii Domnului“, monument istoric datând din 1792. Locaşul se află astăzi într-o stare critică, necesitând ample lucrări de restaurare. Din Anuarul Eparhiei Huşilor pe anul 1934, aflăm că Parohia Tatomireşti cuprindea satele: Tatomireşti, Măcreşti, Gura Văii şi Rateşu Cuzei. Evlavia credincioşilor duce în 1943, după multe încercări nereuşite de a construi o biserică în centrul satului, la construcţia în spaţiul destinat cimitirului satului Rateşu Cuzei a unei mici bisericuţe închinate Sfintei Parascheva. Oamenii s-au gândit că Ocrotitoarea Moldovei se va milui să le dăruiască şi biserica mult dorită de ei în centrul satului. Această rugăciune s-a împlinit după mai bine de jumătate de veac, cu nenumărate încercări, cea mai mare fiind lupta după căderea Regimului Comunist de a se păstra lotul bisericii unde va fi construită noua biserică. Deşi redus vizibil, lotul a rămas destinat construcţiei sfântului locaş, un mare merit avându-l preotul Constantin Buzdugan, din vremea lui datând şi punerea pietrei de temelie.
Activităţi catehetice şi culturale
Noua biserică din Rateşu Cuzei, închinată Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena“, construită prin purtarea de grijă şi strădania preotului Gabriel Donciu şi a mai multor credincioşi, între care amintim pe Aurelia Coisîn, Titi Moruzi, Vasile Florea, a fost sfinţită pe 22 iunie 2008, de Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, pe atunci, Arhiereu-vicar al Eparhiei Huşilor. Printre activităţile misionar-pastorale şi filantropice ale parohiei, amintim înfiinţarea corului parohial „Prinos de rugă“, care va imprima în viitorul apropiat un CD cu muzică religioasă. La iniţiativa preotului paroh, în fiecare an, de Crăciun, sunt colindaţi bătrânii din parohie. Tot în această perioadă sunt oferite cadouri copiilor de la biserică, din şcolile şi grădiniţele parohiei. De asemenea, parohia organizează anual un pelerinaj pentru 30-40 copii, dimpreună cu educatorii şi părinţii lor, derulează programe catehetice şi marchează prin manifestări religioase şi culturale diferite zile naţionale.