„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
„Viaţa creştinului este o mucenicie de fiecare zi“
Deşi nu a fost zi de sărbătoare, credincioşi de toate vârstele şi din mai multe localităţi au ţinut să fie prezenţi sâmbătă, 7 octombrie 2017, la resfinţirea Bisericii „Sfântul M. Mucenic Gheorghe“ şi „Sfânta M. Muceniţă Ecaterina“ din Drăguşeni, Protopopiatul Săveni. Locaşul de cult are o istorie bogată, de 155 ani. Atât slujba de târnosire, cât şi slujba Sfintei Liturghii au fost săvârşite de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan, înconjurat de un sobor impresionant de preoţi şi diaconi. Ca semn al preţuirii pentru lucrările realizate la biserica parohială în ultimii ani, preotul paroh Ioan Manoliu a primit distincţia „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei“.
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a fost prezent sâmbătă la sărbătoarea comunităţii din Drăguşeni, prilejuită de resfinţirea bisericii parohiale, în urma unor ample lucrări de consolidare, reconstrucţie şi conservare. După primirea tradiţională a ierarhului cu pâine şi cu sare, a urmat slujba de târnosire. După slujba de sfinţire prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir şi prin stropire cu apă sfinţită, atât la exteriorul, cât şi la interiorul bisericii, soborul slujitor, condus de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a oficiat Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în curtea locaşului de închinare.
În cuvântul rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Teofan i-a îndemnat pe credincioşi să aibă o viaţă mărturisitoare, asemenea sfinţilor mucenici: „Viaţa noastră, iubiţi credincioşi, trebuie să fie o viaţă mărturisitoare. Şi după cum au mărturisit Sfinţii Serghie şi Vah, care sunt prăznuiţi în această zi, putem spune că viaţa creştinului este o mucenicie de fiecare zi. Şi noi suntem chemaţi, în duh de jertfă, să ne înscriem în lumea mucenicilor Bisericii lui Hristos. Când spunem mucenicie, spunem purtarea crucii. Când spunem mucenicie, spunem jertfă. Când spunem mucenicie, spunem smerenie. Când spunem mucenicie, spunem osteneala trupului prin post şi metanie. Când spunem mucenicie, spunem mărturisirea lui Hristos prin rugăciune, prin zidire de biserici, prin milostenie dată săracilor, prin naştere de copii, prin fidelitate faţă de familia proprie, faţă de valorile neamului, faţă de Biserica lui Hristos“.
La final, după citirea hrisovului de sfinţire de către părintele protopop Constantin Macuc, părintele Ioan Manoliu a primit distincţia „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei“. Parohul din Drăguşeni a rostit o alocuţiune, subliniind însemnătatea zilei: „Încep cuvântul prin a-I mulţumi lui Dumnezeu că ne-a ajutat să ajungem în acest moment, când dorinţa noastră a fost de două ori împlinită. În primul rând, a sosit ziua cea binecuvântată a resfinţirii bisericii noastre, iar în al doilea rând, avem bucuria prezenţei în comunitatea noastră a Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei“. De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa i-a felicitat şi pe enoriaşi pentru felul în care au ştiut să-şi împodobească biserica, oferind distincţie de vrednicie Consiliului parohial. Printre cei evidenţiaţi s-a numărat şi prezbitera Verginica Manoliu.
Biserica „Sfântul M. Mucenic Gheorghe“ şi „Sfânta M. Muceniţă Ecaterina“ din Drăguşeni a fost ridicată între anii 1861-1864, de către boierii Gheorghe şi Ecaterina Codrescu, în cinstea cărora locaşul de cult a primit cel de-al doilea hram. Biserica a fost restaurată în întregime în perioada 1990-2017, sub coordonarea părintelui paroh Ioan Manoliu, prin ajutorul exclusiv al enoriaşilor.