„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
„Vis de vară“ în comuna Scânteia
„Vis de vară“ - aşa se intitulează tabăra organizată de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, prin intermediul tinerilor de la ATOR Iaşi în comuna Scânteia. „Tinerii de aici nu mai visează la nimic“, ne-a spus dintru început unul dintre părinţii ce s-au implicat în organizarea taberei. Vai! Asta nu se poate! Cu ceva timp în urmă am auzit pe cineva spunând: „Pentru a-ţi împlini un vis, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te trezeşti din el“. Cum împac eu cele două gânduri? Unii spun că în regiune nu se mai visează, iar altcineva, că nu este bine să rămânem doar în visare, ci trebuie să ne trezim şi să acţionăm pentru a reuşi. Cu gândul că aici, la Scânteia, este mai uşor să aprindem visele, am purces la treabă.
Preoţii din comuna Scânteia, voluntarii din ATOR Iaşi, sprijiniţi de domnul primar Fănică Săcăleanu, de doamna director a Şcolii Bodeşti, de doamna Ana Zăbavă, directorul Căminului Cultural, şi de alţi oameni iubitori de viaţă şi animaţi de speranţe, au organizat în perioada 27-30 iulie 2016 cea de-a II-a ediţie a taberelor de vară din Scânteia.
Pentru că începtul lucrului se cuvine a se face cu rugăciune, în fiecare zi a taberei Vis de vară s-a săvârşit Sfânta Liturghie. În fiecare zi în altă parohie: la Scânteia, la Rediu şi la Bodeşti. Copiii şi tinerii cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani s-au bucurat timp de câteva zile de activităţi şi jocuri în cadrul atelierelor de dans, muzică, desen, comunicare şi confecţionare de cruciuliţe.
În timp ce cei mai mici au învăţat cântece cu „domnul“ Andrei, au pictat soarele cu doamnele Gabriela şi Mădălina, s-au întrecut la jocurile olimpice cu domnul Romeo, au dansat hore şi au confecţionat brăţări cu „doamna“ Laura, cei mari au participat la seminariile de comunicare şi de vorbire liberă cu „doamna“ Roxana. Aici, tinerii din Scânteia au aflat de ce este important să comunice bine, care sunt piedicile în calea unei bune comunicări şi au căutat împreună soluţii. După timpul acordat teoriei, fiecare participant a avut şansa ca într-un discurs de un minut să pună în aplicare cunoştinţele dobândite. Cei mai mulţi dintre ei au fost la primul contact cu un astfel de exerciţiu de vorbire. „M-am simţit cel mai important om de pe pământ în acel minut, chiar dacă am avut emoţii“, a spus Cosmin, când ceilalţi l-au întrebat ce sentimente l-au încercat când a trebuit să vorbească. Totodată, tinerii şi-au conştientizat minusurile şi au promis că pe viitor vor face eforturi pentru a-şi îmbunătăţi capacitatea de a comunica.
A patra zi a venit cu o provocare foarte concretă prin jocul „să descoperim împreună comoara“. Pentru aceasta, copiii au trebuit să parcurgă prin pădurea satului Bodeşti un traseu cu obstacole şi încercări amuzante. La final, fiind cu toţii câştigători, căutătorii de comori au petrecut momente de voie bună în jurul focului de tabără, cântând şi povestindu-şi unii altora impresiile.
Fiind împreună câteva ceasuri bune din zi, copiii au reuşit să se cunoască şi să lucreze împreună.
„Pe Gabriela o cunoşteam de la grădiniţă, dar mereu am trecut una pe lângă alta fără să ne salutăm. Mă bucur că aici am reuşit să ne apropiem mai mult şi să ne cunoaştem mai bine“, a mărturisit una dintre participante.
Mărturisiri de felul acesta, lucrurile create de copiii şi tinerii prezenţi, cunoştinţele ce şi le-au însuşit, prezenţa lor activă la slujbe ne întăresc credinţa că efortul şi timpul petrecut în tabăra Vis de vară din Scânteia au fost cu folos. Bucuria din ochii copiilor ne dă curaj să continuăm şi cu alte activităţi dedicate lor. Nădăjduim că prietenia pe care tinerii încep să o înveţe în astfel de întâlniri organizate în parohie îi va însoţi şi în veşnicie. (Roxana Busuioc - ATOR) Iaşi