„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
„Voi de unde aţi apărut?”
De pe Copou, din Parcul Expoziţiei, coboară organizaţi peste 6.000 de tineri. Veseli, purtând steagurile patriarhiilor, eparhiilor, protopopiatelor sau asociaţiilor de tineret din care fac parte, tinerii din cele patru colţuri ale lumii veniţi din 32 de ţări cântă. Emană bucurie. S-a creat o stare de spirit pe care n-o întâlneşti în fiecare zi, ba poate unii doar o singură dată în viaţă.
Ieşenii de pe trotuare privesc cu feţe luminoase şi zâmbitoare câştigaţi de frumuseţea tinerilor, de dezinvoltura şi veselia lor.
- Pentru ce faceţi marşul acesta, întreabă cineva? Este ceva legat de ecologie? Ce cereţi?
- Nu! Pentru nimic. Nu cerem nimic; este doar un marş al tinereţii, răspunde o tânără.
Din difuzoarele montate pe câteva maşini se aude intonat imnul ITO: „Se-aude în mine-o chemare, o şoaptă: eşti născut să devii nemuritor. Doamne, uită-te la noi şi ne scoate la lumină...” Oamenii privesc miile de tineri îmbrăcaţi în tricouri albe cu sigla ITO în piept şi încearcă să înţeleagă. Un domn de pe margine oleacă „în curaj” strigă spre unul din grupurile de tineri:
- Da voi de unde aţi apărut cu tricourile astea?
Un băiat inspirat îi răspunde:
- De unde să apărem!? Suntem tineri creştini... studenţi, liceeni.
- Şi de unde aţi apărut?
- De nicăieri, de unde să apărem?! Suntem de aici. Am fost şi ieri aici, dar n-aveam tricouri.
Acesta este unul din sutele de momente frumoase petrecute la ITO 2017. Tinerii din Moldova se pregătesc să fie din nou împreună şi în 2018. Se vor întâlni la Iaşi veniţi din toate judeţele Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, dar şi de mai departe. Vor îmbrăca din nou tricourile, vor cânta, se vor ruga împreună şi vor dezbate pe marginea temei: Despre valorile care unesc un neam. Îşi vor aduce aminte cuvintele spuse de Nichita Stănescu: limba română este patria mea, vor încerca să înţeleagă de ce limba noastră-i o comoară, vor înţelege poate cât de mult a însemnat credinţa în Dumnezeu pentru ca neamul românesc să răzbească prin istorie fără să se destrame.
În această întâlnire se vor împrieteni cu Ecaterina Teodoroiu, cu generalul Eremia Grigorescu, care, pentru a-şi încuraja soldaţii, a rostit la Mărăşeşti cuvintele: Pe aici nu se trece. Tinerii îl vor cunoaşte mai bine pe Regele Fedinand şi pe Regina Maria, pe generalii Prezan şi Averescu, pe prim-ministrul din vremea aceea, Ionel C. Brătianu, dar şi pe Nicolae Iorga, pe Cuza şi Mihai Viteazul. Vor învăţa împreună de la aceştia că sunt valori pe care nu avem voie să le negociem, valori ce fac parte din fiinţa noastră.
La finalul evenimentului ITOM 2018 vom da tricourile jos, dar nu şi ceea ce este în inima şi în sufletul nostru. Nu tricoul ne face creştini şi români. Tricoul ne ajută să realizăm că suntem mulţi cei ce gândim la fel, cei ce simţim româneşte şi credem în Dumnezeu. Aşezaţi împreună reuşim mai uşor să ne înţelegem şi să depăşim toată această „diversitate de valori” ce ni se propune, rămânând totodată cu faţa spre Dumnezeu?