„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Zilele hramului Parohiei „Sfântul Haralambie“ din Iaşi
Biserica „Sfântul Haralambie“ din Iaşi îşi cinsteşte în aceste zile ocrotitorul. Zilele hramului au debutat duminică, 7 februarie, cu un simpozion la care au fost invitate personalităţi ale lumii academice ieşene: academicianul Alexandru Zub, prof. univ. dr. Nicu Gavriluţă şi lect. univ. dr. Bogdan Neculau.
În debutul simpozionului ce a avut loc duminica trecută la Parohia „Sfântul Haralambie“, părintele paroh Radu Brânză a vorbit despre contextul organizării unei asemenea manifestări. De asemenea, sfinţia sa a menţionat câteva aspecte mai deosebite referitoare la Biserica „Sfântul Haralambie“: „Parohia noastră este, cel puţin din punctul meu de vedere, un spaţiu cu totul special. Deşi este situată în centrul oraşului, totuşi, aş spune că parohia noastră este una de la ţară. Avem în aria parohiei partea de sus a Ţicăului, unde am bucuria să merg doar din casă în casă şi să am printre enoriaşi gospodari care cultivă legume şi cresc animale. La Biserica «Sfântul Haralambie», deşi ea este vizibilă din orice unghi al Iaşului, se ajunge foarte greu. De asemenea, deşi este o comunitate mică, parohia noastră are enoriaşi extrem de inimoşi, motiv pentru care le sunt foarte recunoscător“.
În continuare, lect. univ. dr. Bogdan Neculau de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi a evidenţiat principalele repere din viaţa Sfântului Haralambie. în prezentarea „Sfântul Haralambie - bătrânul mecenic al lui Hristos“.
„Sfântul îi priveşte cu imparţialitate şi detaşare pe toţi oamenii“
Prezent la simpozion, academicianul Alexandru Zub le-a vorbit celor prezenţi despre legătura dintre Stat şi Biserica din trecut, cât şi despre rolul Bisericii în viaţa societăţii. În finalul simpozionului a vorbit prof. univ. dr. Nicu Gavriluţă, decanul Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, care a făcut referire la virtuţile Sfântului Haralambie - „Două virtuţi de permanentă actualitate: bunătatea şi blândeţea“: „Sfântul ştie foarte bine că, dacă natura lui umană are esenţă divină, înseamnă că ea este bună. Persoana umană are principial, fundamental, structural, o natură bună. De aceea, trebuie să scoţi la iveală ceea ce este bun, ceea ce este pozitiv din semenul tău. Sfântul reuşeşte acest lucru, pentru că îi priveşte cu imparţialitate şi detaşare pe toţi oamenii - «soarele răsare şi peste cei buni, şi peste cei răi», dar face diferenţa. Creştineşte, trebuie să-i ajutăm pe cei care ne fac rău şi să-i iubim pe cei care ne sunt adversari. Duşmanii noştri ar trebuie să provoace în noi sentimente nobile, exemplare, cum ar fi compasiunea, deschiderea, sinceritatea, puterea de a întoarce răului cu bine. Este teribil de greu să avem aceste sentimente faţă de duşmani; nu ştiu câţi dintre noi am făcut măcar o dată în viaţă aceste lucruri. Creştinismul nu este o religie uşoară, ci una nobilă, profundă, care realmente transformă natura noastră şi o modifică în ceva mai înalt“.
Tot cu prilejul hramului, la Parohia „Sfântul Haralambie“, a fost oferită luni o masă caldă unor copii proveniţi din familii defavorizate, iar seara a fost oficiat Paraclisul Maicii Domnului. Ieri după-amiază a fost oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia, iar azi vor fi oficiate Taina Sfântului Maslu, slujba Aghesmei, Sfânta Liturghie şi pomenirea ctitorilor.