„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Zilele „Mitropolit Visarion Puiu”, ediţia a XXIII-a
Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, în parteneriat cu Arhiepiscopia Iaşilor şi cu Asociaţia „Mitropolit Visarion Puiu”, organizează, în perioada 25-28 februarie 2019, Zilele „Mitropolit Visarion Puiu”, ediţia a XXIII-a.
Manifestările se desfăşoară la Bălţi, Paşcani, Roman şi Mănăstirea Neamţ, fiind prilejuite de împlinirea a 140 de ani de la naşterea ierarhului şi a 55 de ani de la trecerea sa în veşnicie. Luni, 25 februarie 2019, a avut loc un pelerinaj în Basarabia intitulat „Pe urmele lui Visarion Puiu”, iar marţi, 26 februarie, a avut loc un popas în zona gării Paşcani, la casa în care s-a născut Victor Puiu, la 27 februarie 1879. În Biserica „Sfinţii Voievozi” din Paşcani s-a oficiat apoi slujba Parastasului, iar la Colegiul Naţional „Mihail Sadoveanu” a avut loc o întâlnire cu profesorii şi elevii.
Pe lângă evocarea personalităţii Mitropolitului Visarion, a avut loc un program cultural-religios şi o expoziţie foto-documentară. Astăzi, 27 februarie, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, se va oficia Parastasul pentru ierarhul comemorat, iar de la ora 14:00, la Muzeul de Istorie Roman, se va desfăşura simpozionul internaţional „Visarion Puiu - 140 de ani de la naştere şi 55 de ani de la trecerea sa în veşnicie”. Pe lângă expoziţia foto-documentară „In memoriam - Visarion Puiu”, va avea loc o lansare de carte şi masa rotundă „Asociaţia Visarion Puiu, realizări şi perspective”.
În acelaşi timp, participanţii vor prezenta cărţi tipărite în contextul Anului Centenar. Mâine, 28 februarie, invitaţii simpozionului vor ajunge la Mănăstirea Neamţ. Aici se va oficia slujba Parastasului pentru Episcopul Ioanichie Hasan al Romanului (fost stareţ al Mănăstirii Neamţ, la 250 de ani de la moartea sa) şi pentru Mitropolitul Visarion Puiu. După un popas la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi”, va fi vizitată gropniţa Mănăstirii Neamţ, unde se află piatra tombală a Mitropolitului Visarion. Programul se va încheia cu vizitarea Casei memoriale „Visarion Puiu” şi a Muzeului „Mihail Sadoveanu” de la Schitul Vovidenia al Mănăstirii Neamţ.