„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Ziua femeii creştine, sărbătorită în Protopopiatul Piatra Neamţ
Cea de a treia duminică după Paşti, numită a Mironosiţelor, oferă posibilitatea femeilor creştine de a cinsti pe cele care, datorită credinţei, curajului şi devotamentului lor, au fost răsplătite de Mântuitorul cu bucuria Învierii Sale. În acelaşi timp, urmând exemplul femeilor mironosiţe, femeile creştine din SOFR - filiala Piatra Neamţ au avut privilegiul de a marca această sărbătoare prin două evenimente binecuvântate.
Bucurie pentru persoanele de la Căminul din Oşlobeni
Încă de joi, 12 mai, doamnele care formează Societatea Ortodoxă a Femeilor Române - filiala Piatra Neamţ au primit binecuvântarea părintelui protopop Valentin Tofan în demersul lor de a organiza o deplasare la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Oşlobeni, Neamţ. Părintele a ţinut să sublinieze că vieţuitorii din acest cămin nu au neapărat nevoi materiale, dar le va face bine un cuvânt de mângâiere, de îmbărbătare. Deşi filiala SOFR - Piatra Neamţ este abia înfiinţată, am reuşit în scurt timp să ne cunoaştem şi să ne înţelegem. Majoritatea celor care o formăm am încercat, individual sau în grupuri mici, să ajutăm persoane aflate în situaţii mai puţin favorabile - de foarte mulţi ani -, dar parcă lipsea ceva acţiunilor noastre, şi acel ceva l-am găsit în SOFR în munca împreună, cu binecuvântare.
Iniţiativa de a vizita în Duminica Mironosiţelor pacienţii de la Oşlobeni a avut-o doamna Daniela Tofan. Am primit cu bucurie această propunere şi am început să ne pregătim: am aflat numărul de persoane, am stabilit împreună cum le-am putea aduce puţină bucurie. Am înţeles scopul vizitei noastre, acela de a fi urmaşele femeilor mironosiţe: să împărtăşim vestea cea mare a Învierii, să aducem mângâiere, curaj şi credinţă oamenilor care vieţuiesc în Căminul din Oşlobeni.
Am fost plăcut surprinse când, la sosirea în faţa căminului, am fost întâmpinate de preotul paroh din localitate - Vasile Iliuţă, duhovnicul credincioşilor din cămin. Ne-am oprit în sala mare de la parter, unde au început să se strângă pacienţii mai în putere. Am stat de vorbă, am aflat ce dureri şi bucurii, ce aşteptări au. Apoi o parte dintre noi am urcat la etaj împreună cu părintele duhovnic, să-i vizităm pe cei ţintuiţi la pat de boli şi bătrâneţe. Aici am poposit mai mult la fiecare pacient, am căutat cuvinte şi gesturi care să le aline tristeţea şi suferinţa. Înainte de plecare am cântat pentru noii noştri prieteni „Hristos a înviat!“ şi câteva pricesne. Cântam şi lăcrimam, pentru că şi-au amestecat şi dumnealor vocile cu ale noastre. Momentele acelea au fost înălţătoare datorită cântecelor de slavă care au luminat pentru câteva minute bune feţele celor prezenţi. Nu mică ne-a fost surpriza când am auzit aprecierile transformate în aplauze... Parcă a trecut prea repede timpul, sau poate ar fi fost aşteptat un repertoriu mai bogat, important este că s-au simţit plăcerea întâlnirii, bucuria comuniunii, înălţarea spirituală a tuturor.
Sărbătoare şi la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul“ - Mărăţei
Ca o prelungire a bucuriei Sfintei Liturghii, în după-amiaza zilei de 15 mai 2016 - Duminica Mironosiţelor, în Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul“ - Mărăţei din Piatra Neamţ, s-a adus cinstirea cuvenită femeilor mironosiţe şi, prin aceasta, femeii creştine din toate timpurile. Cu siguranţă, o manifestare dedicată cinstirii femeii creştine nu putea debuta decât cu preacinstirea Celei prin care feminitatea a fost ridicată la cel mai înalt grad de sfinţenie: Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. La această bucurie au luat parte doamnele Societăţii Ortodoxe a Femeilor Române - filiala Piatra Neamţ şi numeroase credincioase, care au participat la slujba Paraclisului Maicii Domnului, săvârşită de părintele protopop Valentin Tofan, împreună cu preoţii slujitori ai parohiei: paroh preot prof. Vasile Păvăleanu şi preot slujitor Mircea Ursache. După cuvântul de învăţătură rostit de părintele protopop, întâlnirea a fost înfrumuseţată de cântările religioase, specifice acestei perioade, interpretate de corul „Camena“, al preoteselor Protopopiatului Piatra Neamţ, urmate de servirea unor gustări pregătite cu mare drag de doamnele SOFR din parohie. Şi această întâlnire a fost un bun prilej de a evidenţia rolul femeii în Biserică, de păstrare şi mărturisire a valorilor autentice, cultivând astfel darurile primite de la Dumnezeu, având drept exemplu devotamentul, curajul şi dragostea femeilor mironosiţe. (Iuliana Ursache, Silvia Pruteanu)