„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Ziua Internaţională a Educaţiei, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe“ din Botoşani
Luni, 5 octombrie 2015, elevii şi profesorii Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe“ - Botoşani au sărbătorit Ziua Internaţională a Educaţiei prin manifestări specifice, care s-au dovedit de un real folos celor prezenţi. La activitate au participat peste 250 de persoane, deopotrivă educatori şi educabili.
Cu această ocazie, au fost evocate momente din evoluţia învăţământului şi ale sistemului de educaţie din România, accentuându-se faptul că educaţia zilelor noastre este o şansă reală şi nu doar un drept constituţional, garantat de stat. Dacă înainte de anul 1800, aproape toată populaţia ţării era analfabetă, dacă învăţământul de masă a apărut treptat, la început fiind accesibile doar forme iniţiale - scris şi citit şi doar pentru cei bogaţi, iată că de-abia după cel de-al Doilea Război Mondial se poate vorbi de învăţământ de masă, gratuit şi de şanse aproape egale la educaţie. Încă există diferenţe majore între mediile urban şi rural, încă sunt probleme în sistem referitoare la programe şi manuale, dar, cu toate acestea, elevii au oportunităţi de învăţare foarte mari şi diversificate, fie că vorbim despre educaţia formală, din şcoală, fie că este cazul educaţiei nonformale sau informale. Prin materialul prezentat, dna. prof. dr. Macovei Ada Alexandrina le-a propus elevilor să participe la „Lecţia de sinceritate“, în care educatorii să fie judecaţi de educabili, dar educabilii să se şi autoevalueze şi să recunoască cât sunt de „educabili“, adică prezenţi efectiv în propria lor formare, cu roluri clare şi asumate. Elevilor li s-au propus diferite exerciţii mentale, câteva experimente şi jocuri, din care să rezulte clar implicarea lor în educaţie, disponibilitatea pentru a fi educaţi şi modul în care acceptă sarcini de lucru, comunică şi învaţă cu plăcere, din convingere.
Fiind o instituţie vocaţională, pr. prof. Visarion Vizitiu a prezentat lucrarea „Educaţia în Sfânta Scriptură“. Scopul alegerii şi prezentării acestei teme a fost acela de a demonstra faptul că aceasta este nu doar un auxiliar didactic, ci o carte care contribuie în mod cert la educarea omului, cu scopul final de obţinere a mântuirii. A fost evidenţiat rolul Decalogului - al celor 10 porunci, ca factor de educaţie a poporului evreu, dar şi a întregii omeniri, precum şi contribuţia profeţilor Vechiului Testament, în realizarea unei educaţii moral-religioase, pentru întreaga viaţă. Cu privire la principiile Noului Testament, a fost subliniat rolul Supremului Învăţător, Iisus Hristos, Mântuitorul nostru, în educarea copilului, tânărului, dar şi adultului, a tuturor popoarelor şi neamurilor, a tuturor categoriilor sociale, fără nici o discriminare, întru dreptate, curăţenie, sfinţenie, egalitate, fraţietate, peste toate tronând iubirea de Dumnezeu şi de oameni. Îndemnul părintelui a fost acela de studiu şi aprofundare a învăţăturilor Sfintei Scripturi, pentru desăvârşirea spirituală, morală, integrarea socială şi pe piaţa muncii. Cel mai exigent examen al vieţii va fi, după toate celelalte, examenul de angajare, atunci când cineva te alege pentru calităţile şi competenţele dobândite, nu pentru diplomele pe care le ai.
De aceea, considerăm că rolul educaţiei în Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe“ - Botoşani este foarte important, dascălii sunt merituoşi, iar finalităţile sunt vizibile prin seriile de elevi care termină liceul, fără a abandona studiul, urmând cursuri universitare şi revenind cu drag. (Pr. prof. dr. Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe“ - Botoşani)