„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea în toate zilele și să-Mi urmeze Mie; căci cine va voi să-și scape viața o va pierde; iar cine-și va pierde viața pentru Mine, acela o va mântui. Căci ce folosește omului dacă va câștiga lumea toată, iar pe sine se va pierde sau se va păgubi? Căci de cel ce se va rușina de Mine și de cuvintele Mele, se va rușina de el și Fiul Omului când va veni întru slava Sa și a Tatălui și a sfinților îngeri. Cu adevărat însă vă spun vouă: Sunt unii dintre cei ce stau aici care nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea Împărăția lui Dumnezeu.”
100 de ani de la mutarea la ceruri a Episcopului râmnicean Antim Petrescu
În prima zi a anului nou bisericesc, 1 septembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Vlăduceni, comuna Păușești-Măglași. În cadrul Sfintei Liturghii, au fost înălțate rugăciuni pentru arhiereul Antim Petrescu, de la a cărui mutare la cele veșnice s-au împlinit 100 de ani. După Sfânta Liturghie, chiriarhul Râmnicului a săvârșit slujba de binecuvântare a bibliotecii din localitatea Păușești-Măglași, recent renovată, care a și primit numele vrednicului de pomenire arhiereu Antim Petrescu.
Credincioșii din Parohia Vlăduceni, Protopopiatul Râmnicu Vâlcea, l-au întâmpinat duminică, 1 septembrie, pe Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, care, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.
La finalul Sfintei Liturghii, Arhiepiscopul Râmnicului a reliefat învățăturile Evangheliei Duminicii a 11-a după Rusalii (Pilda datornicului nemilostiv - Matei 18, 23-35), care ne readuce la cunoștință multa milostivire a lui Dumnezeu, Care iartă oamenilor greșelile lor, pe care și noi, oamenii, suntem datori să o arătăm semenilor noștri.
După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinția Sa, însoțit de preoți, diaconi și credincioși, a mers de la biserica parohială spre biblioteca din comună, care poartă numele Episcopului Antim Petrescu, fiu al satului. Datorită finalizării lucrărilor de renovare a clădirii și a amenajării spațiilor interioare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie a săvârșit slujba de binecuvântare a Bibliotecii „Antim Petrescu” din localitatea Păușești-Măglași.
„Antim Petrescu s-a distins ca fiind un mare intelectual, cunoscător al limbii germane, din care a tradus mai multe lucrări. Zelul său misionar a fost imprimat în cele câteva scrieri pe care le-a tipărit. Este anul acesta un prilej nu numai de a ne aduce aminte de el, ci și de a-l pomeni în rugăciuni, așa cum este pomenit întotdeauna la Catedrala Arhiepiscopală, pentru că s-au împlinit 100 de ani de la mutarea sa în Împărăția lui Dumnezeu. Episcopul Antim, cu numele de botez Alexandru, s-a născut în decembrie 1875, în satul Păușești-Măglași, într-o familie de părinţi binecredincioși. A studiat în satul natal și în școlile din Râmnicu Vâlcea, apoi la Seminarul Teologic din Râmnic (1889-1893) și la Seminarul Central din București (1893-1897). În 1896 a fost hirotonit diacon pe seama Mănăstirii «Dintr-un Lemn». A urmat cursurile Facultății de Teologie din București. În 1903 a fost hirotonit preot pe seama Bisericii «Sfinții Arhangheli» din Craiova. La 28 februarie 1912 a fost numit arhiereu-vicar al Mitropoliei Moldovei și Sucevei. La 23 martie 1912 a fost tuns în monahism la Mănăstirea Neamț. Numit arhimandrit, a fost hirotonit episcop la 23 aprilie 1912. La 3 iulie 1918 a fost numit Episcop de Râmnic, unde a slujit oficial până la 6 noiembrie 1918. S-a îngrijit în continuare de nevoile episcopiei, până la 6 septembrie 1919, când, la numai 44 de ani, a trecut la cele veșnice”, a spus chiriarhul Râmnicului.