„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
120 de ani de la naşterea pictorului Iosif Keber
Cei 120 de ani de la naşterea pictorului iconar Iosif Keber au fost marcaţi la Târgu Jiu prin mai multe evenimente şi activităţi culturale dedicate marelui artist. Aşezate sub genericul „Repere artistice gorjene”, manifestările au fost organizate începând de luna trecută, la cele mai importante instituţii de cultură din oraş.
În contextul anului 2017, consacrat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca „An omagial al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti”, oficialităţile locale din municipiul Târgu Jiu au organizat, începând de luna trecută, mai multe evenimente şi activităţi comemorative în cinstea maestrului Iosif Keber. Prilejuite de împlinirea a 120 de ani de la naşterea sa, manifestările au debutat pe Aleea Nemuritorilor, unde a fost dezvelită steaua dedicată pictorului gorjean Iosif Keber.
Însemnul omagial, dedicat marelui artist, s-a adăugat lângă cel al Elvirei Godeanu, Constantin Brâncuşi, Victor Daimaca, Sergiu Nicolaescu etc. În continuare, participanţii s-au mutat la sediul Muzeului de Artă din Parcul Central al municipiului Târgu Jiu, unde a avut loc lansarea proiectului „Conservarea, restaurarea şi valorificarea turistică şi culturală a Casei memoriale Iosif Keber”. Proiectul este implementat de Unitatea Administrativ-Teritorială Judeţul Gorj şi finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5: Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.
Colocviu în cinstea marelui artist
Tot la Muzeul de Artă a avut loc colocviul cu tema „Omul şi opera: Iosif Keber - 120 de ani de la naştere”, în cadrul căruia a fost evocată personalitatea pictorului. S-a desfăşurat aici vernisajul expoziţiei „Moştenirea Keber”, unde sunt expuse lucrări ale autorului aflate în colecţiile Muzeului de Artă târgujian şi ale Bibliotecii Judeţene „Christian Tell”. Pe lângă numeroase picturi ce aparţin lui Iosif Keber („Iisus Hristos Dreptul Judecător”, „Maica Domnului cu Pruncul”), în patrimoniul Muzeului de Artă din Târgu Jiu se mai găsesc şi icoane foarte vechi, inclusiv o icoană a Sfântului Ierarh Spiridon datând din sec. al XVIII-lea, adusă din Sfântul Munte Athos.
Născut în anul 1897, într-o familie cu origini în vestul Europei, a trăit şi a lucrat la Târgu Jiu până la sfârşitul vieţii sale (18 aprilie 1989). Iosif Keber a realizat numeroase lucrări de şevalet care au ca temă peisajul natural al oraşului şi al Gorjului, însă consacrarea a cunoscut-o în pictură monumentală, fiind autorul sau restauratorul picturii a 63 de biserici. Pictorul Iosif Keber a făcut din arta frescei, al cărei secret de pregătire îl deținea, o preocupare materializată în mii de metri pătrați de pictură bisericească realizată începând cu anul 1923, la 25 de catedrale și numeroase biserici din țară și din străinătate (catapeteasma Bisericii Ortodoxe Române din Ierusalim şi panourile Bisericii Ortodoxe din München).
Constantin Brâncuşi l-a cunoscut pe Keber în perioada 1937-1938, când sculptorul își definitiva lucrările la Ansamblul „Calea Eroilor” şi l-a caracterizat a fi un „înnoitor al picturii monumentale românești, un Puvis de Chavannes al nostru”.
Pentru promovarea picturii „al fresco” și pentru calitatea de membru al Comisiei de pictură a Patriarhiei Române, la 20 iulie 1988, lui Iosif Keber i-a fost conferită distincția de merit „Crucea Patriarhală pentru mireni”.
Astăzi, credincioşii care trec pragul unor biserici din Târgu Jiu (Catedrala „Sfinţii Arhangheli Mihail, Graviil şi Rafail”, Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”), Novaci, Craiova (Catedrala Mitropolitană „Sfântul Dumitru”) şi Bucureşti se pot bucura de realizările şi stilul inconfundabil aparţinând pictorului Iosif Keber.