„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
140 de ani de la nașterea marelui Brâncuși
Constantin Brâncuși va fi comemorat anul acesta în Arhiepiscopia Craiovei prin mai multe activități de înaltă ținută academică. Agenda evenimentelor dedicate marelui artist cu rădăcini oltenești va fi deschisă joi, 18 februarie, prin lucrările Simpozionului Internațional „Constantin Brâncuși - artistul tuturor culturilor”, organizat la Craiova de Facultatea de Teologie și la Biblioteca județeană.
Cinstirea memoriei lui Constantin Brâncuși, artistul care s-a născut, a crescut și s-a format în pământul Olteniei, se găsește în fruntea preocupărilor culturale de anul acesta. Astfel, 2016 va aduce mai multe evenimente dedicate artistului oltean, rânduite spre desfășurare la Craiova, Târgu Jiu sau în alte localități care se leagă de numele său.
Simpozion internațional, la Craiova
Cetatea Băniei este primul loc în care se va marca împlinirea celor 140 de ani de la venirea pe lume a lui Brâncuși. Aici vor avea loc lucrările Simpozionului Internațional „Constantin Brâncuși -artistul tuturor culturilor”, în data de 18 februarie. Pentru pregătirea acestui eveniment au colaborat Facultatea de Teologie din Craiova și Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”. Întâlnirea, de înaltă ținută academică, va reuni oameni de carte, cercetători, artiști și profesori din întreaga țară și de peste hotare, la Centrul de restaurare și vizualizare al Facultății de Teologie din Craiova.
Activități în cinstea lui Brâncuși la Târgu Jiu
A doua zi, vineri, 19 februarie - ziua de naștere a artistului -, vor avea loc numeroase activități comemorative în municipiul Târgu Jiu. În acest demers sunt antrenați toți factorii de cultură locali, în frunte cu Universitatea „Constantin Brâncuși”, Consiliul Județean Gorj și Primăria. Pentru această zi sunt pregătite „Colocviile Brâncuși”, organizate de Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Brâncuși” și Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu. Evenimentul va avea loc în amfiteatrul de la Debarcader din Târgu Jiu. În aceeași zi vor mai avea loc: ședința solemnă „Anul Brâncuși”, la Consiliul Județean Gorj și Consiliul Municipal Târgu Jiu, expoziția de sculptură a artistului plastic Maxim Dumitraș, la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, Gala „Brâncuși”, la Teatrul „Elvira Godeanu”, și spectacolul „Brâncuși și bucuria muzicii” cu Gheorghe Zamfir, Dumitru Fărcaș și ansamblul „Doina Gorjului“.
Alte activități în cinstea marelui artist în anul 2016
În contextul anului 2016, închinat la nivel național marelui sculptor oltean, municipiul Târgu Jiu va deveni, prin ordin ministerial, „capitală culturală a României”. Cu această justficare, factorii de acțiune locali au pregătit încheierea de parteneriate culturale, precum și organizarea de expoziții sau conferințe în cinstea artistului. Amintim aici de acordul dintre Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu” din Gorj și Muzeul de Artă „Jean Mihail” din Craiova pentru transferarea pe timp de o lună a celor 6 opere ale lui Brâncuși la Târgu Jiu. Se dorește de asemenea implementarea unui sistem de comunicare publică în favoarea turismului cultural prin realizarea practică a „Avancronicii Brâncuși 2016”. Pe această platformă vor fi publicate știri de actualitate în limbile română, engleză și franceză. Tipărirea de către Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu (UCB) a unui album de arte plastice/vizuale al Expoziției naționale de arte vizuale „Desenul post-Brâncuși”, a membrilor Filialei Târgu Jiu a Uniunii Artiștilor Plastici din România, constituie de asemenea o prioritate de lucru.
Tot în 2016, la Târgu Jiu se va înființa o secție de arte închinate lui Brâncuși, în cadrul Bibliotecii centrale a Universității „Constantin Brâncuși”. Artistul va fi prezentat și tinerilor din liceele gorjene prin concursul „Să-l cunoaștem pe Brâncuși”. În aceeași notă se încadrează și organizarea expoziției de pictură „Pictura, grafica și sculptura gorjeană contemporană” a membrilor Filialei Târgu Jiu a UAP din România. O altă inițiativă este includerea în repertoriul Teatrului „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu a unor piese despre Brâncuși și opera lui.