„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Activitatea meritorie a unui slujitor jertfelnic
Preoții sunt aleşii prin care Dumnezeu lucrează în chip văzut în lume și păstorii prin care Însuși Mântuitorul Hristos are grijă de noi, oile Sale cele cuvântătoare. Preotul este oglinda parohiei sale, pentru că Îl aduce pe Dumnezeu în mijlocul oamenilor și astfel devine prezent în toate momentele importante din viața lor. De aceea, trebuie să fie un permanent exemplu pentru cei din jurul său, pentru ca aceștia să îl asculte și să îl urmeze.
Întocmai este exemplul preotului Ion Iagăru, o bucurie pentru cei care calcă pragul bisericii sale. Om viu, plin de energie, cu multă dragoste pentru aproapele, așa cum rar mai găsim în ziua de astăzi, cu un suflet mare și cald, părintele Ion Iagăru este mereu pregătit să se implice și să sară în ajutorul celor aflați în nevoie. S-a născut într-o comună de lângă Drăgășani, județul Vâlcea, în anul 1969. Fiu al preotului Aurel Iagăru și al soției sale Victoria, a primit la botez numele de Ion-Doru. Mai are un frate, tot preot, Mihai, care slujeşte tot în Caracal. A urmat cursurile Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova, iar mai apoi termină cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă din Pitești, județul Argeș. A fost mai apoi hirotonit preot misionar la Spitalul Municipal Caracal, unde pentru câțiva ani a slujit într-un paraclis amenajat într-o cameră din incinta clădirii.
Icoana Sfinţilor Doctori Cosma şi Damian
Încă din primii ani ai preoției, pr. Ion Iagăru era foarte râvnitor și avea multe idei şi proiecte care să ajute cât mai mulți oameni. Principala sa dorinţă a fost să-şi aducă credincioşii la Dumnezeu. Pentru aceasta a trebuit să lucreze mult. La inițiativa sa, a început, în anul 1996, construcția unei biserici de lemn în stil maramureșean, finalizată și amplasată în curtea Spitalului Municipal Caracal. Sfințirea noului locaş de închinare s-a făcut la 6 iulie 1998, rânduindu-se ca sfinţi ocrotitori Doctorii cei fără de arginți Cosma și Damian, prăznuiți la 1 noiembrie. Apropiindu-se ziua sfințirii bisericii sale, preotul Ion Iagăru a tot căutat o icoană cu patronii săi spirituali, dar, negăsind în acei ani, s-a hotărât să caute un pictor. Dumnezeu a picurat din mila Sa cea nemăsurată peste locașul din lemn și astfel, după o vreme, din icoana Sfinților Doctori s-a lipit de inima credincioşilor caracaleni, fiind grabnic ajutătoare.
În următorii ani, biserica de lemn de la spital a găzduit numeroase activităţi pentru fiii şi fiicele duhovniceşti din municipiu. «Târgul caritabil de mărțișoare» se numără printre ele, toți banii strânși fiind folosiţi pentru achiziţionarea de aparatură medicală la spital. Totodată, preotul Ion Iagăru a ajutat spitalul printr-o contribuție semnificativă adusă la modernizarea saloanelor, dar și prin amenajarea unui loc de joacă pentru copiii internați.
Prietenul copiilor
Părintele are o legătură specială cu tinerii care vin la biserică. Prin dragostea, energia și bucuria sa îi atrage pe cei mici ca un magnet. Așa se face că aici duminică de duminică este „ziua copilului”, pentru că zecile de copii care participă la slujbă și se împărtășesc primesc apoi înghețată, dulciuri, jucării și multe alte surprize, cum ar fi excursii și picnicuri în aer liber. „În ziua de astăzi, când copiii noștri nu mai ies din casă și stau ore în șir lipiți de telefoane, televizoare, tablete, să îi vezi atât de atașați de Biserică este ceva extraordinar. Dacă fiecare biserică ar fi reușit așa ceva, tinerii noștri care sărbătoresc Învierea Domnului și celelalte praznice ortodoxe în cluburi ar avea alte valori în care să creadă și alt comportament”, spun enoriașii.
Pe lângă toate acestea, părintele Ion Iagăru le oferă copiilor o educație morală sănătoasă, spovedindu-i regulat și insuflându-le dragostea de Dumnezeu și de cele sfinte de la vârste fragede. Sfinția sa nu a uitat nici de copiii aflați în suferință și de aceea, de câțiva ani buni, în fiecare săptămână, vizitează secția de pediatrie a spitalului, încărcat cu jucării și dulciuri și ajutat de oamenii pe care îi numește frumos „marea familie a Bisericii”. Fiindcă au simțit un om al lui Dumnezeu alături de ei, credincioşii au început să îl caute și să îl susțină din ce în ce mai mult în acțiunile sale caritabile. Astfel, odată cu praznicele Nașterii și Învierii Domnului, biserica de la spital a reușit să ofere cadouri prin campania „Zâmbește, o familie te iubește” tuturor spitalelor din județul Olt - Caracal, Slatina, Corabia, Balș și Sopârlița, din Craiova și Calafat, județul Dolj, dar și peste graniță la frații bulgari din localitatea Vidin.
Darul Sfântului Kiril al Vidinului pentru caracaleni
În vara anului 2015, părintele a ajuns în pelerinaj la Vidin, în Bulgaria, pentru a se închina la moaștele Sfântului Ierarh Kiril, mitropolitul locului din secolul XX. Atunci a luat hotărârea, alături de enoriași, să ajute la construirea unui baldachin care să adăpostească sfintele odoare. După terminarea lucrării, părintele și cei apropiați vor participa la sfințirea acesteia, dar și a noii racle și a unor veșminte donate tot de caracaleni, în Catedrala Mitropolitană din Vidin. Ca semn de recunoștință, tot în același an, pe 28 octombrie, Patriarhia Bulgară i-a oferit în dar părintelui o casetă cu moaște ale Sfântului Kiril, care a fost depusă spre închinare și cinstire în biserica spitalului.
6 ani de lucrare milostivă la biserica de lemn de la spital
Lucrările de filantropie creştină sunt în continuă desfăşurare la bisericuţa spitalului din Caracal. Astfel, luna trecută, preotul Ion Iagăru a renovat casa unei familii nevoiașe cu 11 copii din comuna Osica, județul Olt. S-a apucat de asemenea să repare acoperișul unei alte familii sărmane și, astfel, așa se desfășoară viața de zi cu zi a sfinției sale. Toate acestea nu s-ar fi putut înfăptui însă fără rugăciunea, ajutorul și mijlocirile Maicii Domnului, întrucât, tot anul acesta, la 1 septembrie, s-au împlinit 6 ani de când în bisericuța de lemn a spitalului se citește neîntrerupt și integral Psaltirea Maicii Domnului în fiecare zi.